Ένας οδηγός για τις γυναίκες

Η φροντίδα μετά τον τοκετό είναι σημαντική, ακόμα κι αν το βρέφος σας είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Τι να περιμένετε μετά τον κολπικό τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των εκκρίσεων και του πόνου.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει το σώμα σας με περισσότερους τρόπους από ό,τι φαντάζεστε. Και δεν σταματά όταν γεννιέται το μωρό. Δείτε τι να περιμένετε σωματικά και συναισθηματικά μετά από έναν κολπικό τοκετό.

1. Κνησμός ή ενόχληση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Σε περίπτωση κολπικής ρήξης ή τομής από το γιατρό σας, μπορεί να έχετε κάποια ενόχληση για μερικές εβδομάδες. Η αποκατάσταση από το εκτεταμένο κλάμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Ενώ θεραπεύεστε, αυτά τα μέτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα:

  • Βάλτε κάτι απαλό κάτω από το κάτω μέρος σας, όπως ένα δαχτυλίδι ή μαξιλάρι με μαξιλάρια.
  • Τοποθετήστε μια παγοκύστη στην περιοχή ή ένα επίθεμα εμποτισμένο με αμαμελίδα, μεταξύ της σερβιέτας και του δέρματος μεταξύ του κολπικού ανοίγματος και του πρωκτού (περίνεο).
  • Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι συμπίεσης για να ρίξετε ζεστό νερό πάνω από το περίνεο καθώς περνάτε κατούρημα.
  • Αφιερώστε πέντε λεπτά για να χαλαρώσετε σε ένα ζεστό μπάνιο που είναι αρκετά βαθύ ώστε να καλύπτει τους γοφούς και τους γλουτούς σας. Αν νιώθετε ότι το κρύο νερό είναι πιο χαλαρωτικό, τότε χρησιμοποιήστε το με κάθε τρόπο.
  • Θα πρέπει να παίρνετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας εάν έχετε έντονο, επίμονο ή επιδεινούμενο πόνο. Μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης.

2. Κολπική έκκριση

Μετά τον τοκετό, θα αρχίσετε να αφαιρείτε την επιφανειακή βλεννογόνο μεμβράνη που κάλυπτε τη μήτρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα έχετε κολπικές εκκρίσεις που αποτελούνται από αυτή τη μεμβράνη και αίμα για εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες, περιμένετε μια παχιά, αιματηρή έκκριση. Στη συνέχεια θα λεπτύνει, θα γίνει όλο και πιο υδαρής και θα αλλάξει από ροζ καφέ σε κιτρινωπό λευκό.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν εμφανίσετε υπερβολική κολπική αιμορραγία – μούσκεμα ενός επιθέματος σε λιγότερο από μία ώρα – ειδικά εάν συνοδεύεται από πυελικό πόνο, πυρετό ή ευαισθησία.

3. Συσπάσεις

Μπορεί να αισθάνεστε διαλείπουσες συσπάσεις, που μερικές φορές ονομάζονται μετά πόνοι, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτές οι συσπάσεις, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις κράμπες της περιόδου, είναι σημαντικές γιατί συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας, αποτρέποντας την υπερβολική αιμορραγία. Δεδομένου ότι η νοσηλεία προκαλεί παραγωγή ωκυτοκίνης, δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να αισθάνονται πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα παυσίπονο διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή.

4. Ακράτεια

Οι μύες του πυελικού εδάφους, που συγκρατούν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, μπορεί να τεντωθούν ή να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του κολπικού τοκετού. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να ουρήσετε κατά λάθος όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μια λύση σε αυτά τα ζητήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ ορισμένες χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για χρόνια.

Μπορείτε να τονώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας και να αποκτήσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας κάνοντας ασκήσεις μυών του πυελικού εδάφους (Kegels) και φορώντας σερβιετάκια ή τα επιθέματα ακράτειας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Όταν εκτελείτε Kegels, οραματιστείτε τον εαυτό σας να κάθεστε σε ένα μάρμαρο και να σφίγγετε τους πυελικούς μύες σας για να σηκώσετε το μάρμαρο από το πάτωμα. Πρώτα, δοκιμάστε το για τρία δευτερόλεπτα και μετά κάντε ένα διάλειμμα τριών δευτερολέπτων. Επαναλάβετε την άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα μέχρι να μπορέσετε να την κάνετε 10-15 φορές στη σειρά.

5. Απαλό, ζουμερό στήθος

στήθος

Είναι πιθανό το στήθος σας να αισθάνεται γεμάτο, σκληρό και επώδυνο μόλις λίγες ημέρες μετά τον τοκετό (διέγερση). Η συσσώρευση μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί με τη συχνή νοσηλεία.

Το μωρό σας μπορεί να έχει πρόβλημα να μανδαλώσει εάν το στήθος σας είναι φουσκωμένο, το οποίο περιλαμβάνει τους μαύρους κύκλους του δέρματος που περιβάλλουν τις θηλές. Για να βοηθήσετε την ικανότητα του μωρού σας να μανδαλώνει, μπορεί να θέλετε να βγάλετε λίγο μητρικό γάλα εκ των προτέρων. Τα ζεστά πανιά ή ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου του μαστού πριν από το θηλασμό ή την έκχυση γάλακτος. Ίσως το γάλα θα ήταν ευκολότερο να αφαιρεθεί. Τα κρύα πετσέτες στο στήθος μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ενός θηλάζοντος μωρού μεταξύ των ταϊσμάτων. Τα παυσίπονα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα.

Φορέστε αθλητικό σουτιέν ή άλλο υποστηρικτικό σουτιέν εάν δεν θηλάζετε. Ούτε η άντληση ούτε η εξαγωγή του γάλακτος θα ενθαρρύνουν το στήθος σας να παράγει περισσότερο γάλα.

6. Αλλαγές στην υφή των μαλλιών και του δέρματος

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν αύξηση της τριχοφυΐας και μείωση της τριχόπτωση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια πιο γεμάτη τρίχα, αλλά τώρα έρχεται η απόσβεση. Η τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε μήνες μετά τον τοκετό.

Ακόμα κι αν οι ραγάδες δεν θα εξαφανιστούν εντελώς μετά τον τοκετό, με τον καιρό θα ανοιχτούν από κόκκινο σε ασημί. Τα σκοτεινά σημεία του δέρματος, όπως αυτά που μπορεί να εμφανίστηκαν στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα θα ανοιχτούν μετά τον τοκετό.

7. Απώλεια βάρους

Αφού γεννήσετε, μπορεί να φαίνεστε σαν να είστε ακόμα έγκυος. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό ισχύει. Κατά τη γέννηση, μια γυναίκα συνήθως χάνει περίπου 13 λίβρες (6 κιλά) λόγω της απώλειας του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού. Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, θα χάσετε κάποιο επιπλέον βάρος λόγω των υγρών που εξακολουθεί να περιέχει το σώμα σας. Μετά από αυτό, μια θρεπτική διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε σταδιακά στο βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη.

8. Επίσκεψη μετά τον τοκετό

Συνιστούμε η επιλόχεια φροντίδα να είναι μια συνεχής πρακτική και όχι μια απλή επίσκεψη μετά τον τοκετό σας. Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Θα πρέπει να προγραμματιστεί λεπτομερής επιλόχειος εξέταση με το γιατρό σας κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το πώς τα πάτε συναισθηματικά και διανοητικά, θα εξετάσει τις επιλογές σας για τον έλεγχο των γεννήσεων και την απόσταση μεταξύ των παιδιών σας και θα εξετάσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να φροντίσετε και να ταΐσετε το νέο σας μωρό. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια πλήρη φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τη ρουτίνα ύπνου σας και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την κόπωση.

Για να εξασφαλίσει μια υγιή ανάκαμψη, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το στομάχι, τον κόλπο, τον τράχηλο και τη μήτρα σας. Μη διστάσετε να αναφέρετε οποιαδήποτε ζητήματα έχετε, όπως η επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα ή η προσαρμογή στον νέο σας ρόλο ως γονέας, αυτή τη στιγμή.