Γνωρίστε τα συμπτώματα, τις θεραπείες και την πρόληψή τους

Εάν είστε ένα από τα εκατομμύρια που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ξέρετε πόσο απογοητευτική και ενοχλητική μπορεί να είναι η κατάσταση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Αυτός ο οδηγός θα σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, από τις αιτίες και τα συμπτώματά της έως τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Με τις σωστές πληροφορίες και θεραπεία, μπορείτε να θέσετε την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής υπό έλεγχο και να ανακτήσετε τη ζωή σας.

Τι είναι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια κατάσταση που προκαλεί το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας να γίνει κόκκινο, φαγούρα και φολιδωτό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια μορφή ψωρίασης, μιας χρόνιας αυτοάνοσης νόσου. Η ψωρίαση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, με αποτέλεσμα το δέρμα να μεγαλώνει και να απορρίπτεται πολύ γρήγορα.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι ήπια, με λίγες μόνο νιφάδες ή σοβαρή, με μεγάλες, παχιές πλάκες. Μπορεί να είναι προσωρινό ή μακράς διαρκείας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αιτίες της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Η πιο κοινή αιτία είναι μια γενετική προδιάθεση. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με την πάθηση, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε μόνοι σας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν το άγχος, τον τραυματισμό του δέρματος και ορισμένα φάρμακα.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια χρόνια πάθηση που συχνά έρχεται και φεύγει. Κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής το χαρακτηρίζουν. Η κατάσταση μπορεί να είναι επώδυνη και φαγούρα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια κοινή δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σας να γίνει κόκκινο, φολιδωτό και φλεγμονή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα και κάψιμο. Αν και η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι μεταδοτική, μπορεί να είναι άβολη και απογοητευτική. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής, ο καθένας με τα συμπτώματά του.

Ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής είναι η κατά πλάκας ψωρίαση. Αυτός ο τύπος ψωρίασης προκαλεί ανυψωμένα, κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα που καλύπτονται με λευκά ή ασημί λέπια. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί να είναι φαγούρα και επώδυνα και μπορεί να αιμορραγούν εάν τα ξύσετε. Η ψωρίαση κατά πλάκας μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Η εντερική ψωρίαση είναι ένας άλλος κοινός τύπος ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Μικρά, κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα χαρακτηρίζουν αυτόν τον τύπο. Η εντερική ψωρίαση ξεκινά συχνά μετά από ιογενή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος λαιμός.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να προκαλέσει νιφάδες που μοιάζουν με πιτυρίδα, ξηρό τριχωτό της κεφαλής και απώλεια μαλλιών. Εάν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να έχετε ψωρίαση και σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως οι αγκώνες και τα γόνατά σας.

Θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Πηγή εικόνας: goodhousekeeping.com

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Η ακριβής αιτία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, αλλά αρκετές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Οι τοπικές θεραπείες είναι η πιο κοινή θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτά περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, καλσιποτριένιο, ταζαροτένιο, σαμπουάν για την ψωρίασηκαι ανθραλίνη. Οι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και συνήθως αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας.

Οι συστηματικές θεραπείες λαμβάνονται από το στόμα ή με ένεση και λειτουργούν σε ολόκληρο το σώμα για τη μείωση της φλεγμονής. Αυτά περιλαμβάνουν τη μεθοτρεξάτη, την κυκλοσπορίνη και την ασιτρετίνη. Οι συστηματικές θεραπείες συνήθως προορίζονται για πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδες φως (UV) για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Η θεραπεία με φως UVB είναι η πιο κοινή μορφή φωτοθεραπείας και περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος στο φως UVB για μια καθορισμένη περίοδο κάθε εβδομάδα. Η θεραπεία PUVA είναι ένας άλλος τύπος φωτοθεραπείας που χρησιμοποιεί και τα δύο

Πώς να αποτρέψετε την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια κοινή και χρόνια πάθηση του δέρματος που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόληψης και θεραπείας της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής.

Τοπικές θεραπείες, όπως π.χ κορτικοστεροειδή, οι αναστολείς καλσινευρίνης, η ανθραλίνη και η λιθανθρακόπισσα, είναι οι πιο κοινές θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία, είτε με τη μορφή φυσικού ηλιακού φωτός είτε με τεχνητό φως, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού που σχετίζονται με την πάθηση.

Υπάρχουν επίσης αρκετά από του στόματος φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Αυτά περιλαμβάνουν τη μεθοτρεξάτη, την κυκλοσπορίνη και την ασιτρετίνη. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά αλλά μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με βιολογικούς παράγοντες και λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής. Αυτά είναι φάρμακα που παράγονται από ζωντανά κύτταρα. Μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία της πάθησης αλλά είναι επίσης πολύ ακριβά.

Εάν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά