Η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη νευρολογική σταθερότητα σε αυτιστικά παιδιά

Όπως προτείνουν έρευνες, πολλές τα άτομα με αυτισμό έχουν τροφικές ευαισθησίες και αποστροφές. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν επίσης με προκλήσεις συμπεριφοράς, γεγονός που καθιστά τα γεύματα ιδιαίτερα δύσκολα. Οι γονείς και άλλοι φροντιστές ανησυχούν μήπως δώσουν στα παιδιά τους μια θρεπτική διατροφή για έναν καλό λόγο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίμονα διατροφικά προβλήματα αυξάνουν την πιθανότητα ενός παιδιού τόσο για κοινωνικά προβλήματα όσο και για υποβαθμισμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλοί γονείς ισχυρίζονται ότι όταν κόβουν την καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) και τη γλουτένη (μια πρωτεΐνη σιταριού) από τα γεύματα των παιδιών τους, τα συμπτώματα του αυτισμού και άλλες ιατρικές παθήσεις των παιδιών τους βελτιώνονται. Ωστόσο, οι δίαιτες χωρίς καζεΐνη/γλουτένη μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση αρκετής τροφής. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να σχεδιάσουμε την τέλεια διατροφική δίαιτα που θα μπορούσε να βελτιώσει τη νευρολογική σταθερότητα στα αυτιστικά παιδιά.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ Διατροφής και Αυτισμού;

Άτομα με ΔΑΦ συχνά παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα δράσης ή έχουν συγκεκριμένα, περιορισμένα συμφέροντα. Τα ακόλουθα ζητήματα υγείας μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτού του είδους συμπεριφοράς που επηρεάζει τα διατροφικά πρότυπα και τις διατροφικές προτιμήσεις:

  • Έχοντας λίγες επιλογές φαγητού ή έχοντας σημαντικές αντιπάθειες στα τρόφιμα, ο αυτισμός μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και την υφή του φαγητού. Μπορεί να περιορίζουν ή να αποφεύγουν εντελώς ορισμένα γεύματα, ακόμη και μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Τα έντονα γευστικά φαγητά, τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και οι συγκεκριμένες υφές, όπως τα μαλακά ή τα μαλακά τρόφιμα, απορρίπτονται ως επί το πλείστον από αυτιστικά παιδιά.
  • Η ανεπαρκής διατροφή είναι ένα επιπλέον ζήτημα. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν σε μια εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα παιδί μπορεί να θεωρήσει δύσκολο να καθίσει και να καταναλώσει ένα γεύμα από την αρχή μέχρι το τέλος και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον συμπληρώματα αυτισμού για να το βοηθήσουν πληρούν τη διατροφή τους ανάγκες και βελτίωση της εστίασης.
  • Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί λόγω των περιορισμένων διατροφικών επιλογών του παιδιού, της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας ή των φαρμάκων. Συνήθως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με προοδευτική αύξηση των πηγών διαιτητικών ινών, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, σε συνδυασμό με πολύ νερό και τακτική άσκηση.
  • Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ορισμένων φαρμάκων ή διεγερτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του αυτισμού μπορούν να μειώσουν την όρεξη. Ως αποτέλεσμα, ένας νεαρός μπορεί να τρώει λιγότερο, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξή του.
  • Άλλα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν πιο πεινασμένους ή να αλλάξουν το πόσο καλά απορροφώνται ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Ρωτήστε το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες εάν το παιδί σας πάρει φάρμακο.

Διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη για αυτιστικά παιδιά

Για ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν μια δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη και καζεΐνη. Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα:

Q1. Τι είναι μια δίαιτα χωρίς καζεΐνη/γλουτένη;

Α’1. Ο όρος «δίαιτα GFCF» αναφέρεται σε μια δίαιτα που δεν περιέχει γλουτένη και καζεΐνη. Είναι μια από τις πολλές εναλλακτικές θεραπείες που διατίθενται για αυτιστικά παιδιά. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν καζεΐνη, η οποία υπάρχει στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και γλουτένη, που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, απαγορεύονται από την τακτική διατροφή του παιδιού όταν χρησιμοποιείται αυτή η αυστηρή δίαιτα αποβολής.

Μία από τις αξιοσημείωτες βελτιώσεις που προωθούνται από μια δίαιτα GFCF είναι οι αλλαγές στην ομιλία.

Ε2. Πώς μια δίαιτα χωρίς καζεΐνη/γλουτένη βοηθά τα αυτιστικά παιδιά;

Α2. Η διατροφική παρέμβαση έχει σκοπό να μειώσει τα συμπτώματα και να ενισχύσει τη γλωσσική, κοινωνική και γνωστική λειτουργία. Το σκεπτικό πίσω από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη μπορεί να έχει κάποια επιστημονική υποστήριξη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακανόνιστα επίπεδα πεπτιδίων σε ορισμένα άτομα με αυτιστικά συμπτώματα τα σωματικά υγρά.

Ε3. Πρόσθετες συμβουλές για να βοηθήσετε τη νευρολογική σταθερότητα σε αυτιστικά παιδιά.

Αυτιστικά παιδιά

Α3. Ακολουθούν μερικές από τις πρόσθετες διατροφικές συμβουλές για κάθε αυτιστικό παιδί—

  • Διατηρήστε αυστηρά προγράμματα γευμάτων.
  • Φροντίστε για τυχόν στομαχικές διαταραχές.
  • Όταν προσθέτετε νέα τρόφιμα στο μενού, να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε αντίσταση.
  • Δώστε προσοχή στη βιταμίνη Β12, τα ωμέγα-3 και σημαντικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο όταν σχεδιάζετε τη δίαιτα.
  • Φροντίστε για πρόσθετες πτυχές πέρα ​​από το φαγητό, όπως τους κύκλους ύπνου και την άσκηση.

συμπέρασμα

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά με αυτισμό ακολουθεί ειδική δίαιτα, σύμφωνα με το Autism Network. Αν και δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για ΔΑΦ, η αποκοπή ορισμένων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Η διατροφική παρέμβαση με τη μεγαλύτερη μελέτη είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη, χωρίς καζεΐνη (GFCF), η οποία είναι και μια από τις πιο δημοφιλείς. Η φροντίδα ενός αυτιστικού παιδιού θα χρειαστεί ιδιαίτερες προσπάθειες και κατανόηση των διατροφικών του αναγκών. Συμβουλευτείτε γιατρούς και διαιτολόγους για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.