Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη θεραπεία με ABA;

Οι γονείς και άλλοι ενήλικες που φροντίζουν ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να κατακλύζονται από τις σκέψεις «τι τώρα;». όταν τίθεται για πρώτη φορά η διάγνωση. Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον αυτισμό του παιδιού σας είναι να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για να μεγιστοποιήσετε τη θεραπεία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε LCABA θεραπεία αμέσως μόλις διαγνωστούν με αυτισμό. Όσο πιο γρήγορα γίνει η παρέμβαση, τόσο το καλύτερο. Μια «πρώιμη έναρξη» βελτιώνει την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε προγράμματος θεραπείας ABA για διάφορους σημαντικούς λόγους.

Όταν το παιδί σας διαγνωστεί με αυτισμό, το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό των θεραπευτών ABA του LeafWing Center θα συνεργαστεί μαζί σας για να διασφαλίσει ότι θα λάβει ένα ουσιαστικό και επιτυχημένο πρόγραμμα θεραπείας ABA.

Αφού διαγνωστεί ένα παιδί με αυτισμό, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ξεκινήσει η θεραπεία με ΑΒΑ

Σε γενικές γραμμές, όταν πρόκειται για την έναρξη της θεραπείας με ABA, «καλύτερα είναι νωρίτερα». Συνήθως συνιστάται η έναρξη θεραπείας με ΑΒΑ αμέσως μόλις διαγνωστεί ένα παιδί με αυτισμό. Τα παιδιά βιώνουν πιο συχνά βασικά στάδια ανάπτυξης όταν είναι μικρότερα. Σε αυτά τα κρίσιμα στάδια ωρίμανσης, το άτομο είναι πολύ δεκτικό στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Μακροπρόθεσμα, είναι ωφέλιμο να εισαγάγουμε ιδιαίτερες ιδέες σε αυτά τα διαμορφωτικά χρόνια.

Επιπλέον, ο χρόνος του παιδιού στο σχολείο θα είναι πιο γόνιμος και πιο ουσιαστικός όσο νωρίτερα κατακτήσει κρίσιμες και κατάλληλες για την ηλικία του συμπεριφορές και ικανότητες. Εάν οι απαραίτητες προαπαιτούμενες δεξιότητες στοχευθούν από νωρίς, το παιδί θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος σπουδών. Για παράδειγμα, ένα παιδί που μαθαίνει να μετράει από το 1 έως το 10, να ξεκινήσει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να σηκώσει το χέρι του για να ζητήσει βοήθεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ΑΒΑ, μπορεί να είναι καλύτερα σε θέση να δεχτεί το πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον στο σχολείο.

Τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης θεραπείας ABA

Η πρώιμη παρέμβαση, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να ενισχύσει τις προβληματικές συμπεριφορές και τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού. Η ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση πηγάζει επίσης από την ανάγκη αντιμετώπισης δύσκολων συμπεριφορών προτού έχουν την ευκαιρία να εδραιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς μια προσαρμοσμένη, βασισμένη στη λειτουργία στρατηγική παρέμβασης, οι προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου (αύξηση της συχνότητας, του μήκους και της έντασης, για παράδειγμα).

Αυτό γίνεται ώστε οι συμπεριφορές να ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου με ενίσχυση. Χωρίς ένα σχέδιο συμπεριφοράς σε ισχύ, ένα μικρό παιδί που εκδηλώνει συχνά προκλητικές συμπεριφορές μπορεί ακούσια να ενισχύσει αυτές τις συμπεριφορές, αυξάνοντας την πιθανότητα να χειροτερέψουν με την πάροδο του χρόνου.

Η πρώιμη παρέμβαση προσφέρει τις γνώσεις και τις ικανότητες που απαιτούνται για να τοποθετηθεί το παιδί σε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ένα παιδί θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περισσότερα κοινωνικά και μαθησιακά πλαίσια καθώς μεγαλώνει όσο περισσότερες ικανότητες έχει σε νεαρή ηλικία. Στην πραγματικότητα, η διδασκαλία «βασικές συμπεριφορές» και «ακραίες συμπεριφορές” είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων ABA, ειδικά στις πρώτες φάσεις. Αν και αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται, αναφέρονται σε ενέργειες που, όταν μαθαίνονται, οδηγούν σε νέες, επωφελείς αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού σε πολλούς άλλους τομείς.

Για να σταματήσετε να επιδεινώνεται ο αυτισμός του παιδιού σας, ξεκινήστε τη θεραπεία με ABA.

Θεραπεία ABA

Μπορούν τα σημάδια που συνιστούν τη διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) να επιδεινωθούν; Ναι, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με τον σωστό πάροχο θεραπείας ABA.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποια είναι αυτά τα συμπτώματα ή ζητήματα για οικογένειες που μόλις ξεκινούν τις υπηρεσίες θεραπείας που βασίζονται σε ABA στο σπίτι ή/και σε σχολικό περιβάλλον. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν είτε να αντιμετωπιστούν άμεσα είτε έμμεσα από τις υπηρεσίες της ABA όταν έχουν εντοπιστεί, αξιολογηθεί, σχεδιαστεί και εφαρμοστεί επαρκή προγράμματα θεραπείας. Ένα υγιές, ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να βοηθήσει βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της καθορισμένης χρονικής περιόδου με τη βοήθεια ενός BCBA.

Ένα άτομο με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, είτε παιδί είτε ενήλικας, μπορεί να εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα εκτός από περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων:

  • Εκτελεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως χτυπήματα με το χέρι, περιστροφή ή λίκνισμα.
  • Εκτελεί ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοτραυματισμό, όπως δάγκωμα ή χτύπημα στο κεφάλι.
  • Καθιερώνει εξειδικευμένες συνήθειες ή τελετουργίες και τον ενοχλούν ακόμη και μικρές αλλαγές.
  • Επιδεικνύει αφύσικα μοτίβα κίνησης ή προβλήματα συντονισμού, όπως αδεξιότητα ή περπάτημα στις μύτες των ποδιών, καθώς και ασυνήθιστη, δύσκαμπτη ή υπερβολική γλώσσα του σώματος.
  • Συναρπάζεται από τα μικρά στοιχεία ενός αντικειμένου, όπως οι περιστρεφόμενοι τροχοί του αυτοκινήτου, αλλά δεν γνωρίζει τη μεγαλύτερη σημασία ή τη λειτουργία του αντικειμένου.
  • Εξαιρετικά ευαίσθητο στην αφή, το φως ή τον ήχο, αλλά μπορεί να μην ενοχλείται από τον πόνο ή τη θερμοκρασία
  • Δεν παίζει παιχνίδι προσποίησης ή μίμησης.
  • Εστιάζει ή προσηλώνεται έντονα σε κάτι αφύσικα.
  • Έχει ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις, όπως η κατανάλωση λίγων μόνο επιλεγμένων τροφίμων ή η αποφυγή τροφών με συγκεκριμένη υφή.

Θεραπεία αυτισμού

Στο Learning Continuum, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη προσαρμοστικών μαθητών στους μαθητές μας. Χρησιμοποιώντας πολλά εργαλεία και εκπαιδευτικές στρατηγικές κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας θεραπείας, υπερβαίνουμε τις συμβατικές θεραπευτικές διαδικασίες ABA.

Διδάσκουμε στους μαθητές μας πώς να αντιδρούν σε διάφορες προφορικές και γραπτές οδηγίες, καθώς και σε διάφορα είδη υλικού, μεθόδους διδασκαλίας και δασκάλους. Θα προσφέρονται θεραπευτικές συνεδρίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την περαιτέρω προώθηση της ευελιξίας. Η πρώιμη διδασκαλία ευελιξίας προετοιμάζει τα παιδιά να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο περιβάλλον τους.

Το ίδρυμά μας απασχολεί μεγάλο αριθμό ειδικών, επομένως γνωρίζουμε ότι ενδέχεται να συνεργάζεστε με αρκετούς από αυτούς. Για να συνεργαστούμε με εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, παρέχουμε επιτόπιες αίθουσες θεραπείας.

Ωστόσο, οι ώρες του θεραπευτικού μας σχεδίου είναι ρυθμιζόμενες, εάν προτιμάτε το παιδί σας να λαμβάνει ομιλία και εργοθεραπεία εκτός έδρας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι το παιδί σας λαμβάνει τη μεγαλύτερη διαθέσιμη υποστήριξη ενώ επιδιώκει τους στόχους του.