Πόσο εθιστική είναι η αισθητική χειρουργική;

Η πλειονότητα των ανθρώπων συχνά συνδέει τον εθισμό με ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός ή τα ναρκωτικά, αλλά μπορεί επίσης να λάβει διάφορες μορφές που είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Ο εθισμός στις ουσίες αναφέρεται καλά στα μέσα ενημέρωσης και για καλό λόγο. Η ζωή των φίλων και της οικογένειας ενός ατόμου καθώς και η δική τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από εθισμούς συμπεριφοράς.

Λέγεται ότι ένα άτομο έχει «εθισμό συμπεριφοράς» εάν είναι εθισμένο σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που το κάνει να νιώθει καλά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να υποβληθεί σε πολυάριθμες περιττές αισθητικές επεμβάσεις, όπως αισθητική χειρουργική.

Τι προκαλεί τον εθισμό στην αισθητική χειρουργική;

Ο εθισμός στην αισθητική χειρουργική χαρακτηρίζεται ως μια ασθένεια συμπεριφοράς που κάνει ένα άτομο να επιθυμεί συνεχώς να αλλάζει την εμφάνισή του μέσω της πλαστικής χειρουργικής.

Όπως και άλλοι εθισμοί, ένας εθισμός στην αισθητική χειρουργική μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν κάτι απολύτως υγιεινό. Πράγματι, είναι δυνατό να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία με μια εφάπαξ διαδικασία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το σώμα του.

Μόλις κάποιος δει τα αντιληπτά οφέλη της αισθητικής χειρουργικής, θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει τι θέλει να αλλάξει στη συνέχεια. Μπορεί να αποφασίσουν να κανονίσουν περισσότερες επεμβάσεις αμέσως ή η επιθυμία για περισσότερες διαδικασίες μπορεί να εκδηλωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι άνθρωποι συχνά αντιπαθούν ένα ή δύο σωματικά χαρακτηριστικά, είτε αυτά είναι δευτερεύοντα – όπως ένα στραβό δόντι – είτε πιο εμφανή, όπως ένα αυτί που προεξέχει ή ανομοιόμορφα στήθη. Μπορεί να έχετε σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD) και εθισμό στην πλαστική χειρουργική εάν συνειδητοποιήσετε ότι αναζητάτε συνεχώς ατέλειες στο σώμα σας και επιθυμείτε πρόσθετες αισθητικές επεμβάσεις.

Τι είναι η σωματική δυσμορφική διαταραχή;

Το BDD είναι επίσης γνωστό ως σωματική δυσμορφία και χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για ελαττώματα στην εμφάνισή του. Αυτές οι ατέλειες που βλέπουμε στον εαυτό μας είναι συχνά αόρατες στους άλλους.

Το BDD μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου, αλλά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι πιο πιθανό να το εμφανίσουν. Το να έχεις BDD δεν είναι σύμπτωμα εγωκεντρισμού ή ματαιοδοξίας. Μπορεί να είναι άβολο και να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σας.
Οι ασθενείς με συμπτώματα BDD που αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν αισθητική χειρουργική το κάνουν επειδή έχουν υποκείμενα ψυχολογικά προβλήματα που πιστεύουν ότι μπορούν να επιλυθούν αλλάζοντας τη φυσική τους εμφάνιση.

Η αισθητική χειρουργική δεν είναι η λύση σε αυτά τα προβλήματα και συνήθως, όσοι είναι πάντα επικριτικοί με την εμφάνισή τους δεν θα είναι ευχαριστημένοι με τα τελικά αποτελέσματα, καθώς τα αποτελέσματα που επιθυμούν δεν είναι εφικτά.

1. Κοινωνικοί παράγοντες

Οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στον εθισμό στην πλαστική χειρουργική. Στη σημερινή πάντα συνδεδεμένη κοινωνία, τα μικρά παιδιά και τα εντυπωσιακά άτομα δυστυχώς εκτίθενται περισσότερο σε μη ρεαλιστικές ιδέες ομορφιάς, είτε αυτή η έκθεση προέρχεται από ταινίες, μουσικά βίντεο ή ακόμα και από τις ειδήσεις.

Οι κοινωνικές επιρροές μπορεί να παραμορφώνουν την αντίληψή μας για την ομορφιά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ψυχιατρικά ζητήματα όπως το BDD, το οποίο θα έπρεπε ιδανικά να αντιμετωπίζεται με θεραπεία αντί να οδηγεί σε ένα μονοπάτι εθισμού στην αισθητική χειρουργική.

2. Κίνδυνοι εθισμού στην αισθητική χειρουργική

Αισθητική Χειρουργική

Οι επιπτώσεις του εθισμού, είτε σε ναρκωτικά είτε σε αισθητικές επεμβάσεις, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς για την υγεία σας. Οι κίνδυνοι ενός εθισμού στην πλαστική χειρουργική είναι σοβαροί: διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε χρόνια κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή. Διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να θυμώσετε ή να εξοργιστείτε με αγαπημένα πρόσωπα που προσπαθούν να σας στηρίξουν όταν αισθάνεστε φοβισμένοι ή αναστατωμένοι.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, είναι η επίδραση που μπορούν να έχουν διάφορες αισθητικές επεμβάσεις στο σώμα σας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε υπερβολική αισθητική χειρουργική διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν μόνιμη βλάβη του δέρματος και των μυών, συμπεριλαμβανομένων συμπιεσμένων μυών και σημαντικών ουλών.

Πώς να λάβετε βοήθεια για τον εθισμό στην αισθητική χειρουργική

Η ζωή κανενός δεν πρέπει να υπαγορεύεται από την αισθητική επέμβαση. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με έναν εθισμό στην πλαστική χειρουργική, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και πού να πάτε.

Από τον Michael Saul, Συνεργάτη στο Δικηγόροι Αισθητικής Χειρουργικής