Πώς η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους στο χώρο εργασίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εργατικά ατυχήματα μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και μείωση της παραγωγικότητας και επηρεάζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αν και το ποσοστό των τραυματισμών στο χώρο εργασίας έχει μειωθεί πριν από μια δεκαετία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται με την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και της κατάλληλης εκπαίδευσης επί τόπου ή σε ένα κτίριο. Έτσι, για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού των εργαζομένων, ακολουθούν ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι για την εξάλειψη των κινδύνων στο χώρο εργασίας με τη χρήση τεχνολογίας.

Πώς η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους στο χώρο εργασίας

Δημιουργήστε ένα σύστημα αναφοράς

Ό,τι κι αν κάνει η εταιρεία σας, είναι σημαντικό να έχετε έναν επίσημο χώρο για την αναφορά κινδύνων και άλλων ατυχημάτων, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα τέτοιο περιστατικό δεν αναφέρεται:

 • Οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι οι τραυματισμοί είναι μέρος της δουλειάς τους, επομένως δεν θεωρούν ασυνήθιστα τα ατυχήματα.
 • Μερικοί υπάλληλοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους δεν είναι τόσο σοβαρά για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, επομένως την αγνοούν.
 • Η κοινωνική πίεση του να γίνει αντιληπτός ως αδύναμος ή υποτονικός μπορεί επίσης να συμβάλει.
 • Ορισμένοι εργοδότες αρνούνται να πληρώσουν τους εργαζομένους εάν λείψουν από την εργασία τους ή εάν χρειαστεί να επανατοποθετηθούν σε ελαφρύτερα καθήκοντα.
 • Αν και πρόκειται για παράνομη πράξη, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα απολυθούν εάν τραυματιστούν και δεν μπορούν να εργαστούν πια.
 • Η έλλειψη γνώσης είναι επίσης ένας παράγοντας σε λίγες αναφορές, επειδή οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πού και πότε να αναφέρουν ένα ατύχημα.

Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν εύκολα να επιλυθούν εάν η εταιρεία παρέχει ένα τυπικό σύστημα αναφοράς εργαζομένων. Ένα τέτοιο εργαλείο πρέπει να τους παρουσιαστεί, αλλά οι εργαζόμενοι χρειάζονται επίσης εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση μιας τέτοιας πλατφόρμας, επομένως οι διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν μια τέτοια ασφαλής εταιρική κουλτούρα. Υπάρχουν πολλές προσιτές και εύχρηστες λύσεις λογισμικού για την επιχείρησή σας, επομένως φροντίστε να καλύψετε αυτό το ζήτημα για να παρέχετε έναν ασφαλή χώρο για την ομάδα σας.

Κάντε έναν έλεγχο για πιθανά αίτια ατυχήματος

Ως διευθυντής, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια μέρη ή μηχανήματα είναι επιρρεπή να δημιουργήσουν ένα ατύχημα, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε τις πρακτικές και τα εργαλεία της εταιρείας σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να βρείτε λύσεις σε αυτά. Ανάλογα με τον κλάδο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες τραυματισμού, όπως:

 • Όταν εργάζεστε σε ύψος, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πτώση και πτώση αντικειμένων.
 • Όταν έχουν να κάνουν με βαρύ εξοπλισμό, οι εργαζόμενοι είναι επιρρεπείς σε ηλεκτροπληξία ή συνθλίβονται από τέτοια μηχανήματα.
 • Στον κατασκευαστικό κλάδο, ο κίνδυνος εισπνοής τοξικών αναθυμιάσεων και ολίσθησης είναι υψηλός.
 • Η οδήγηση μηχανών μπορεί να εκθέσει τους εργαζόμενους σε ατυχήματα και να αναπνέουν τοξικά αέρια οχημάτων.
 • Η εργασία σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, εκρήξεις και θερμικό στρες.
 • Η χρήση επικίνδυνων υλικών οδηγεί σε τεράστιο κίνδυνο έκρηξης, πυρκαγιάς και στέρησης οξυγόνου.

Γνωρίστε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δικαιούνται να μηνύσουν μια εταιρεία εάν τραυματιστούν λόγω αμέλειάς της. Πολλές αρχές επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κάνουν ένα αξίωση για εργατικό ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν είναι σε θέση να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για το πώς η εταιρεία παραβίασε το καθήκον της και τα ιατρικά αρχεία δείχνουν τις συνέπειες τέτοιων πράξεων. Σύμφωνα με τον νόμο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κ.λπ. του 1974, οι εργαζόμενοι μπορούν και θα λάβουν αποζημίωση για την αμέλεια μιας εταιρείας, η οποία μπορεί να είναι τεράστια εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

Κάντε τις τακτικές μας κριτικές

Αφού αξιολογήσετε ποια είναι τα ζητήματα και πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο, είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς σχετικά με το πρόγραμμα ασφαλείας σας και να πραγματοποιείτε τακτικές επιθεωρήσεις. Ένα πρόγραμμα λογισμικού μπορεί να σας βοηθήσει να τα προγραμματίζετε μηνιαία για να διασφαλίζετε ότι γίνονται αναφορές και ότι η συμβολή των ειδικών είναι αποτελεσματική. Αυτό το βήμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά, διότι ακόμη και αν οι περισσότερες επιχειρήσεις ξεκινήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν βελτιώσεις και άλλα ζητήματα.

Αυτό το λογισμικό αναθεώρησης θα σας βοηθήσει επίσης να κάνετε προβλέψεις σχετικά με την εταιρεία σας, ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε από τις απαιτήσεις της αγοράς. Παραμένοντας ενημερωμένοι με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς ασφαλείας, μπορείτε επίσης να μάθετε τι κάνει ο ανταγωνισμός σας ή ποιες είναι οι απαιτήσεις των εργαζομένων στις τρέχουσες θέσεις εργασίας. Έτσι, θα μπορείτε να διεξάγετε καλύτερες συνεδρίες πρόσληψης και, ως εκ τούτου, να παρέχετε στην επιχείρησή σας ένα νέο ξεκίνημα.

Παροχή εκπαίδευσης

Τέλος, η σωστή εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν τι κάνουν και αναγνωρίζουν τους κινδύνους, ανεξάρτητα από την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Ακόμη και οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ορισμένους κινδύνους σχετικά με τη θέση τους όταν κάθονται στο γραφείο ή την υγεία των ματιών τους. Οι διευθυντές θα πρέπει να παρέχουν εκπαίδευση και παρακολούθηση με περισσότερη διορατικότητα σχετικά με τη σημασία μιας καλής στάσης του σώματος, ώστε να μπορούν να κάνουν τους υπαλλήλους να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παρέχεται εργονομικός εξοπλισμός, επειδή οι παλιές συσκευές και οι επιλογές καθισμάτων μπορεί να είναι πιο επιζήμιες από την κακή στάση του σώματος.

Όσον αφορά άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν πάντα τον εξοπλισμό ΜΑΠ σε άριστη κατάσταση, αλλά ορισμένες βελτιώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:

 • Λειτουργίες κατά της ομίχλης και κατά των γρατσουνιών στα γυαλιά ασφαλείας, πιο εύκαμπτοι σκελετοί και επιλογές ανθεκτικές στα χημικά.
 • Φορητή τεχνολογία για παρακολούθηση βιομετρικών στοιχείων, ενεργοποίηση βιντεοκλήσεων και φωνητικών κλήσεων και σάρωση γραμμωτών κωδίκων.
 • Τεχνολογία οπτικοποίησης (VR, AR, 3D) για τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον ή τη φυσική εμπειρία του χώρου που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη.
 • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρομποτικά και οχήματα τηλεχειρισμού για την παροχή καινοτόμων τρόπων στους εργαζόμενους που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού τους.

Τα οφέλη της τεχνολογίας ασφάλειας σε μια εταιρεία

Τεχνολογικές λύσεις ή «τεχνολογία ασφαλείας” είναι επωφελής σε μια εταιρεία εάν αξιολογηθούν σωστά. Αλλά εδώ είναι τι μπορεί να φέρει στην επιχείρησή σας:

 • Η τεχνολογία βελτιώνει την επικοινωνία. Για να διασφαλιστεί ότι κάθε εργαζόμενος είναι ασφαλής, οι διευθυντές πρέπει να παρέχουν ένα μοναδικό κανάλι επικοινωνίας για να το χρησιμοποιούν όποτε χρειάζεται. Έτσι, εάν η επικοινωνία είναι αποτελεσματική, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον.
 • Η τεχνητή νοημοσύνη και η απομακρυσμένη παρακολούθηση βίντεο μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων ή στη σύγκριση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα drones μπορούν να επιθεωρήσουν κρυφές ή υψηλού κινδύνου περιοχές, ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα.
 • Η τρισδιάστατη απεικόνιση μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να βυθιστούν σε έναν εικονικό κόσμο για να βιώσουν περισσότερη πρακτική εκπαίδευση και να εφαρμόσουν αυτές τις πρακτικές καλύτερα.

Τελικές σκέψεις

Οι κίνδυνοι στο χώρο εργασίας είναι συνήθως η αιτία αμέλειας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς εάν δεν ληφθούν φροντίδα την κατάλληλη στιγμή. Έτσι, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εφαρμόζει και να χρησιμοποιεί συχνά ένα πρόγραμμα ασφάλειας που να ευθυγραμμίζεται με την κουλτούρα της εταιρείας και να ταιριάζει στις καθημερινές εργασίες για να παρέχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας και ασφάλειας.