Πώς μπορεί η νηστεία να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία;

Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η νηστεία μειώνει το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την κατάθλιψη και το άγχος. Αυτή η βελτίωση έχει αποδοθεί στη διαδικασία καθαρισμού του σώματος, που ονομάζεται αυτοφαγία. Σε αυτή τη διαδικασία, το σώμα υποβαθμίζει τα τοξικά κύτταρα και τα αντικαθιστά με υγιή κύτταρα.

Στους ανθρώπους, η έρευνα δείχνει ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, να μειώσει την κατάθλιψη και να αποτρέψει τα συμπτώματα των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί, αλλά μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή BDNF (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο) στον ιππόκαμπο.

Η πλειοψηφία των μελετών εξέτασε τη νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, μια περίοδο θρησκευτικής νηστείας μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Αν και η έρευνα δεν ήταν οριστική, έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είχε θετικό αντίκτυπο στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Ενώ η έρευνα συνεχίζει να διερευνά τη σχέση μεταξύ νηστείας και ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, αλλά είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να συμβουλεύεστε έναν γιατρό.

Για να μάθετε περισσότερα για τα ψυχικά οφέλη της νηστείας, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η νηστεία;

Νηστεία σημαίνει αποχή από το φαγητό ή το ποτό για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είτε σκέφτεστε τη νηστεία ως θρησκευτική πρακτική είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να μείνετε χωρίς φαγητό.

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι νηστεύουν για να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους. Η νηστεία βοηθά στον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και στη διαχείριση του βάρους σας. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σχεδίων νηστείας για να διαλέξετε.

Ενώ νηστεία μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα σε αυτό. Εάν είστε έγκυος, καλό είναι να μην νηστεύετε. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η νηστεία δεν είναι για όλους. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αρχίσετε να νηστεύετε.

Ψυχολογικά οφέλη της νηστείας

Η νηστεία δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας υγεία αλλά δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Εδώ είναι μερικά ψυχολογικά οφέλη της νηστείας.

1. Βελτιώνει τη νοητική λειτουργία

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος έχει τις δικές του «υπερδυνάμεις» και ότι η νηστεία έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη λειτουργία του. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η νηστεία θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες προάγοντας την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του BDNF, το οποίο ενισχύει και προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων από βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, πρέπει να εξασκηθείτε στη νηστεία με τον σωστό τρόπο για να απολαύσετε τα οφέλη.

2. Θεραπευτική Αναζωογόνηση

Το διάλειμμα από το φαγητό μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Για αρχή, θα αναγκαστείτε να κάνετε τις σωστές επιλογές τροφίμων, καθώς και να μάθετε να μαγειρεύετε και να καθαρίζετε με τρόπο που δεν έχετε ξανακάνει. Η νηστεία βοηθά επίσης στην επούλωση και την αναζωογόνηση. Αφαιρεί τα άρρωστα κύτταρα από το σώμα σας και καθαρίζει τις τοξίνες. Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

3. Αυξημένη Θέληση

Η δύναμη της θέλησης σας βοηθά να αυξήσετε την παραγωγικότητα, να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες και να μειώσετε τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η δύναμη της θέλησης σας δίνει επίσης περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σταδιοδρομίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα θέλησης είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι. Η νηστεία σας βοηθά να αυξήσετε τη δύναμη της θέλησης και τον αυτοέλεγχό σας.

4. Ανακούφιση του Στρες

Στρες

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία μπορεί να ωφελήσει την ψυχολογική ευεξία των ατόμων. Ενώ πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά τη νηστεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα σχήμα νηστείας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία μπορεί να μειώσει το άγχος. Τα σχήματα νηστείας μπορεί επίσης να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη.

5. Βοηθά με τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Δεν είναι μυστικό ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει με το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Όταν δεν τρώτε για αρκετές ώρες, το επίπεδα κετόνης στο σώμα σας αύξηση. Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

6. Βελτιώνει την εστίαση και τη μνήμη

Η νηστεία έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη που κυμαίνονται από αυξημένη μνήμη και εστίαση έως βελτιωμένες γνωστικές ικανότητες, καλύτερο ύπνο και υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης. Τα οφέλη αποδίδονται τόσο στις σωματικές όσο και στις ψυχολογικές πτυχές της νηστείας. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη της νηστείας είναι παρόμοια με αυτά που παίρνετε από την τακτική άσκηση.

Πώς λειτουργεί η νηστεία για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας;

Παρά τη διαμάχη γύρω από τη νηστεία, υπάρχουν ορισμένα οφέλη της νηστείας για την ψυχική υγεία. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει βελτίωση της διάθεσης και μείωση των επιπέδων στρες.

Η νηστεία είναι μια φυσική διαδικασία στο σώμα μας που συμβαίνει όταν μείνουμε λίγες ώρες χωρίς φαγητό. Εκτός από την παροχή ενέργειας, το σώμα παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες λειτουργούν ως φρέσκο ​​καύσιμο για τις διεργασίες του εγκεφάλου μας. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγονται στα λιποκύτταρά μας και μετατρέπονται σε ενέργεια στο συκώτι.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού μειώνει τα επίπεδα του στρες. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η νηστεία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της πρωτεΐνης του εγκεφάλου που ονομάζεται BDNF. Τα χαμηλά επίπεδα BDNF σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Είναι επίσης ενεργό σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Η αύξηση των επιπέδων BDNF μπορεί να βελτιώσει τα γνωστικά συμπτώματα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους.