Πώς να προσέχετε τις μερικές οδοντοστοιχίες;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν το κενό που προκαλείται από την απώλεια δοντιών. Διατηρούνται στη θέση τους από τα δόντια εκατέρωθεν του κενού. Η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά τις αποσπώμενες μερικές οδοντοστοιχίες. Αυτό το στυλ οδοντοστοιχίας έχει μεταλλικά ή πλαστικά κουμπώματα που εφαρμόζουν πάνω από τα δόντια και στις δύο πλευρές του κενού. Οι μερικές οδοντοστοιχίες καθαρίζονται ευκολότερα από τις σταθερές αντικαταστάσεις δοντιών όπως οι γέφυρες. Ωστόσο, μια γέφυρα ή σταθερό μερική οδοντοστοιχία παρέχει πρόσθετη σταθερότητα ενώ ένα άτομο μιλά ή μασά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση αφαιρούμενης μερικής οδοντοστοιχίας.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται οι οδοντοστοιχίες σας;

Οι οδοντίατροι συνιστούν να καθαρίζετε τις οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το βούρτσισμα της οδοντοστοιχίας σας δύο φορές την ημέρα είναι ακόμα καλύτερο.

Το βούρτσισμα της οδοντοστοιχίας σας όταν ξυπνάτε το πρωί και πριν πάτε για ύπνο το βράδυ είναι μια υπέροχη πρακτική. Κάθε βράδυ, θα πρέπει επίσης να τα μουλιάζετε σε ένα ήπιο σαπούνι ή ένα οδοντικό καθαριστικό διάλυμα.

Αν και η οδοντόκρεμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το βούρτσισμα των οδοντοστοιχιών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βουρτσίζετε τα ούλα και τη γλώσσα σας δύο φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των ούλων σας υγιή και αποτρέπει τη δύσοσμη αναπνοή. Εάν φοράτε μερική οδοντοστοιχία, θυμηθείτε να βουρτσίζετε και να βουρτσίζετε τα υπόλοιπα δόντια σας σε καθημερινή βάση. Το ξέπλυμα του στόματος με στοματικό διάλυμα είναι επίσης ευεργετικό για τη στοματική σας υγεία.

Πώς να διατηρήσετε μερικές οδοντοστοιχίες

Οι μερικές οδοντοστοιχίες λειτουργούν καλά μόνο εάν διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάτι που είναι εύκολο να επιτευχθεί. Το μόνο που απαιτείται από ένα άτομο είναι να θυμάται:

 1. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τις μερικές οδοντοστοιχίες σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Η στοματική υγιεινή ενός ατόμου πρέπει να επεκτείνεται και στα προσθετικά δόντια του. Θα πρέπει να βουρτσίζουν τα φυσικά τους δόντια και τις οδοντοστοιχίες δύο φορές την ημέρα. Εάν είναι δυνατόν, το άτομο θα πρέπει να καθαρίζει τις οδοντοστοιχίες του μετά από κάθε γεύμα. Οι οδοντοστοιχίες μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

Βουρτσίστε τα με μια βούρτσα οδοντοστοιχίας με μαλακές τρίχες, που δεν χρησιμοποιείται στα πραγματικά δόντια

Καθαρίστε τα με ένα διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών που προτείνει ο προσθετικός. Καθαρίστε τα με απαλά καθαριστικά, όπως υγρό πιάτων. Ο χρήστης πρέπει να θυμάται να καθαρίζει όλα τα μέρη της οδοντοστοιχίας του. Θα πρέπει επίσης να προσέχουν πολύ τα ούλα και τα δόντια που συγκρατούν τις οδοντοστοιχίες στη θέση τους.

 1. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην πέσουν οι οδοντοστοιχίες.

Οι οδοντοστοιχίες είναι επιρρεπείς στο σπάσιμο, επομένως πρέπει να καθαρίζονται πάνω από ένα μπολ με νερό ή ένα πανί. Αυτές οι προφυλάξεις παρέχουν μια μαλακή προσγείωση για τις οδοντοστοιχίες σε περίπτωση πτώσης.

 1. Μην κοιμάστε ποτέ με την οδοντοστοιχία σας.

Οι οδοντοστοιχίες απαιτούν ξεκούραση από την καθημερινότητά τους. Το στόμα ενός ατόμου απαιτεί επίσης ένα διάλειμμα από τις οδοντοστοιχίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι φορούν οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούν τις οδοντοστοιχίες τους πριν πάνε για ύπνο. Αφού καθαρίσουν τις οδοντοστοιχίες τους, οι χρήστες θα πρέπει να τις βυθίσουν όλη τη νύχτα.

 1. Μουλιάστε τις οδοντοστοιχίες σε νερό όλη τη νύχτα.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες πρέπει να βυθίζονται σε κρύο νερό ή σε διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών σύμφωνα με τις οδηγίες. Το νυχτερινό εμποτισμό αποτρέπει τη στρέβλωση των οδοντοστοιχιών, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν το σχήμα τους.

 1. Μην φοβάστε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Οι οδοντοστοιχίες σπάνε περιστασιακά. Μερικές φορές απλά σταματούν να εφαρμόζουν τόσο σφιχτά όσο κάποτε. Η επισκευή σπιτιού δεν είναι η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα. Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με τις οδοντοστοιχίες του, θα πρέπει να δει τον προσθετικό του να τις επισκευάσει.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε την οδοντοστοιχία σας σε καλή κατάσταση;

Οι οδοντοστοιχίες που φροντίζονται σωστά μπορούν να διαρκέσουν από 7 έως 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για την παράταση της διάρκειας ζωής της οδοντοστοιχίας σας.

Προτάσεις για συντήρηση

 • Αφού φάτε και πιείτε, αφαιρέστε και ξεπλύνετε τις οδοντοστοιχίες σας με ζεστό νερό για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων και σωματιδίων τροφών.
 • Οι οδοντοστοιχίες είναι εύθραυστες και σπάνε γρήγορα. Χειριστείτε τα με προσοχή και αφιερώστε χρόνο στον καθαρισμό τους. Οι οδοντοστοιχίες πρέπει πάντα να αφαιρούνται και να καθαρίζονται πάνω από ένα νεροχύτη με νερό ή μια διπλωμένη πετσέτα.
 • Ορισμένες χημικές ουσίες είναι επιβλαβείς για τις οδοντοστοιχίες. Η εφαρμογή οδοντόκρεμας ή θεραπειών λεύκανσης δοντιών στις οδοντοστοιχίες σας δεν είναι καλή ιδέα. Οι γρατσουνιές μπορεί να προκληθούν από λειαντική οδοντόκρεμα και τα διαλύματα λεύκανσης μπορούν να αλλάξουν το χρώμα της οδοντοστοιχίας σας.
 • Μην κοιμάστε με την οδοντοστοιχία σας.
 • Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να εμποτιστούν σε ζεστό ή δροσερό νερό όλη τη νύχτα. Το ζεστό νερό μπορεί να κάνει την οδοντοστοιχία σας να αλλάξει σχήμα.
 • Καλέστε τον οδοντίατρό σας εάν η οδοντοστοιχία σας σπάσει. Μην επιχειρήσετε να επιδιορθώσετε σπασμένες οδοντοστοιχίες μόνοι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη βλάβη στα αποσπώμενα δόντια.
 • Εάν χρησιμοποιείτε κόλλα οδοντοστοιχίας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή και χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα. Χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, ελαφρύ σαπούνι και νερό, αφαιρέστε την κόλλα από τις οδοντοστοιχίες κάθε βράδυ.