Συμπερίληψη κατάλληλων ποσοτήτων ηλεκτρολυτών στη διατροφή σας

Οι ηλεκτρολύτες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό στο σώμα σας. Στον τομέα της υγείας και της φυσικής κατάστασης, οι ηλεκτρολύτες συζητούνται συχνά.

ο αποτελεσματικότητα του νερού καρύδας και άλλα φυτικά υγρά για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών επαινείται. Η αντικατάσταση ηλεκτρολυτών συνιστάται σε όλους όσους ακολουθούν σωματική δραστηριότητα, μετά από ασθένεια όπως τροφική δηλητηρίαση και στο τέλος μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας.

Με απλά λόγια, οι ηλεκτρολύτες είναι εκείνα τα υπερφορτισμένα ενεργειακά σωματίδια στο σώμα μας των οποίων η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση εκτός από πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σημασία των ηλεκτρολυτών και πώς μπορείτε να αναπληρώσετε το σώμα σας με αυτό το συστατικό για να παραμείνετε σε φόρμα.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Η σωματική ένωση, οι ηλεκτρολύτες, αποκτούν φυσικό θετικό ή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στο νερό.

Υποστηρίζουν μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της αρμονίας των υγρών εντός και εκτός των κυττάρων σας και τη ρύθμιση των χημικών διεργασιών. Η διατροφή και τα ποτά σας παρέχουν στο σώμα σας ηλεκτρολύτες ή τα συστατικά τους μέρη. Όταν ιδρώνεις, χάνεις και ηλεκτρολύτες.

Το σώμα σας χρειάζεται ηλεκτρολύτες για να διατηρήσει την ισορροπία επειδή άγουν ηλεκτρικά φορτία και αποτελούνται από άτομα και μόρια.

Το σώμα σου απαιτεί ηλεκτρολύτες για ενυδάτωσηισορροπία υγρών και μεταφορά χημικών ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Το θεμελιώδες δόγμα των ηλεκτρολυτών είναι ότι ορισμένα χημικά συστατικά, όταν διαλύονται σε ένα υγρό, μπορεί να διατηρήσουν ένα θετικό ή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.

Τι είναι η ανισορροπία ηλεκτρολυτών;

Γίνεστε ισορροπημένοι με ηλεκτρολύτες όταν ρίχνετε πολλά σωματικά υγρά. Ορισμένοι ηλεκτρολύτες στο σώμα μπορεί να εξαντληθούν εάν κάνετε εμετό ή εφιδρώνετε υπερβολικά. Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις σωματικές διαδικασίες.

Έτσι, είναι εύκολο να παρατηρήσουμε πότε τα επίπεδά τους ανεβαίνουν ή πέφτουν. Οι κράμπες, η ζαλάδα και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός είναι μερικά από τα συμπτώματα της ηλεκτρολυτικής ανισορροπίας.

Ωστόσο, οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να βλάψουν πολλά διαφορετικά βιολογικά συστήματα και εάν είναι αρκετά σοβαρές, θα μπορούσαν να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες.

Χαμηλός επίπεδα νατρίου στο αίμα ή υπονατριαιμία, είναι η πιο χαρακτηριστική ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Η υπερνατριαιμία ή τα υψηλά επίπεδα νατρίου και τα μη φυσιολογικά επίπεδα καλίου είναι άλλες επικρατούσες μορφές (υποκαλιαιμία ή υπερκαλιαιμία).

Πώς να συμπεριλάβετε τους ηλεκτρολύτες στη διατροφή σας;

Οι ηλεκτρολύτες νάτριο (Na), κάλιο (K) και χλώριο (Cl) ελέγχουν όλοι την ισορροπία υγρών στο σώμα. Το Na, το οποίο υπάρχει στην κυκλοφορία, καθοδηγεί τα νεφρά για το πόσο νερό πρέπει να αποβληθεί και πόσο πρέπει να διατηρηθεί.

Συχνά μας ενθαρρύνουν να ελαχιστοποιούμε την ποσότητα αλατιού στα γεύματά μας, επειδή το πολύ νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η οικοδόμηση υγιών οστών και δοντιών, καθώς και η αποκατάσταση τραυματισμών των μυών και των οστών, απαιτούν ασβέστιο (Ca).

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε τις ανάγκες σε ηλεκτρολύτες στο σώμα σας:

1. Γάλα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος χωρίς λιπαρά μετά την προπόνηση είναι ένας καλύτερος τρόπος για την ανάκτηση των χαμένων ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση από τη χρήση νερού ή αθλητικών ποτών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε, καθώς περιέχει ασβέστιο, φωσφορικά άλατα και βιταμίνη Α καθώς και φυσική πρωτεΐνη που βοηθά στην οικοδόμηση μυών.

2. Φακές

Το κάλιο, ένα ζωτικό στοιχείο που βοηθά στη σύσπαση των μυών και ελέγχει τη ροή υγρών και μετάλλων μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματος, υπάρχει άφθονο στις φακές.

Ενώ το νάτριο θεωρείται ως η καλύτερη παροχή νατρίου, μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο μπορεί να είναι καλύτερος προμηθευτής ηλεκτρολυτών. Υπάρχουν εκπληκτικά 731 mg καλίου σε ένα φλιτζάνι φακές.

3. Σκόνες και ποτά ηλεκτρολυτών

Πακέτα ηλεκτρολυτών σε σκόνη και ποτά μπορώ να σε βοηθήσω αντικαταστήστε τα υγρά, τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που χάνετε ενώ ιδρώνετε πολύ.

Μελέτες έχουν βρει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου και της αϋπνίας. Το σώμα σας μπορεί να διατηρηθεί κατάλληλα ενυδατωμένο όλη την ημέρα αναμιγνύοντας ηλεκτρολύτες σε σκόνη με νερό.

4. Ηλιόσποροι

Ηλιόσπορος

Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στους ηλιόσπορους κυμαίνεται από 350 έως 400 mg ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλέον μεταξύ των τροφίμων με τα υψηλότερα ποσοστά μαγνησίου ποτέ ως αποτέλεσμα. Το μαγνήσιο ανακουφίζει από το στρες και τις κράμπες ενώ βοηθά τους μύες και τα νεύρα. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών και ο ενεργειακός μεταβολισμός εξαρτώνται από αυτό.

Τυλίγοντας το!

Τα περισσότερα άτομα συχνά χάνουν ηλεκτρολύτες από την υπερβολική εφίδρωση και την αποτυχία να αναπληρώσουν τόσο τα υγρά όσο και τους ηλεκτρολύτες.

Το νάτριο, το χλωριούχο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο συνθέτουν τον ιδρώτα. Οι πιο διαδεδομένοι ηλεκτρολύτες στον ιδρώτα είναι το νάτριο και το χλωρίδιο, τα οποία ελέγχουν και διατηρούν την ισορροπία των υγρών. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της μυϊκής υγείας και την ενίσχυση του μεταβολισμού.