Συμπτώματα άσθματος – Είστε ένας από τους 1 στους 9;

Κάθε χρόνο, περίπου 40.000 Αυστραλοί νοσηλεύονται και από 400 έως 500 πεθαίνουν εξαιτίας του άσθματος, μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου ένα στα εννέα άτομα – το 11,2% του αυστραλιανού πληθυσμού. Εάν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με περισσότερα από δέκα άτομα, είναι αρκετά πιθανό τουλάχιστον ένας από αυτούς να έχει μαζί του συσκευή εισπνοής άσθματος.

Οι γιατροί γνώριζαν για το άσθμα εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν αναφορές για αυτό σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και ονομάστηκε από τον «Πατέρα της Ιατρικής», τον Ιπποκράτη, το 450 π.Χ. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει «λαχάνιασμα».

Τι είναι, όμως, το άσθμα; Και τι κάνει; Υπάρχει θεραπεία και πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος με άσθμα;

Τι είναι το άσθμα;

Με απλά λόγια, το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση των πνευμόνων και των αεραγωγών. Μειώνει τη ροή του αέρα και δυσκολεύει την αναπνοή σε ορισμένες συνθήκες. Η δύσπνοια και ο συριγμός είναι δύο συμπτώματα.

Δεν υπάρχει τρόπος να κολλήσετε άσθμα από κάποιον άλλο. δεν μπορεί να μεταδοθεί. Η γενετική είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στο άσθμα, ειδικά στους νέους. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, η γύρη και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, αλλά συχνά μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί ως προς τον αντίκτυπό του στη ζωή κάποιου. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής και με τον έλεγχο των παραγόντων που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση άσθματος.

Οι κρίσεις άσθματος είναι γνωστό ότι έχουν μια σειρά από έναυσμα, όπως:

 • Έντονη άσκηση
 • Καπνός, συμπεριλαμβανομένου του καπνού του τσιγάρου
 • Αλλαγές στον καιρό
 • Χημικά στο χώρο εργασίας
 • Κάποια φάρμακα
 • Εισπνεόμενη γύρη, σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα
 • Αναπνευστικές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη

Πώς είναι το άσθμα;

Το άσθμα μειώνει τη διάμετρο των αεραγωγών, μειώνοντας την ποσότητα αέρα που μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες. Αυτό καθιστά την αναπνοή πιο δύσκολη για το άτομο, καθώς πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εισπνεύσει τον αέρα που χρειάζεται.

Σκεφτείτε ότι οι αεραγωγοί κάποιου με άσθμα είναι σαν άχυρο. Το να ρουφήξετε αέρα από το καλαμάκι είναι αρκετά εύκολο, αλλά αν βάλετε το καλαμάκι σε μιλκσέικ και το ρουφήξετε, υπάρχει μια αίσθηση ότι πρέπει να ρουφήξετε πιο δυνατά και αντίσταση προς την άλλη κατεύθυνση ενώ πίνετε.

Αυτή η αυξημένη αντίσταση είναι παρόμοια με την αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή που αντιμετωπίζει κάποιος με άσθμα ενώ παρουσιάζει έξαρση – οι αεραγωγοί του στενεύουν, οπότε αυξάνεται η εργασία που απαιτείται για την άντληση αέρα μέσω αυτών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της έξαρσης, αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό για το άτομο που επηρεάζεται, καθώς πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα από το συνηθισμένο για να αναπνεύσει. Αυτό επιδεινώνεται εάν οι μύες των πνευμόνων αρχίσουν να κουράζονται – ο πάσχων δεν μπορεί ακριβώς να κάνει ένα προσωρινό διάλειμμα από την αναπνοή, ώστε αυτοί οι μύες να μπορούν να ξεκουραστούν.

Συμπτώματα άσθματος

Συμπτώματα άσθματος

Ποια είναι μερικά συμπτώματα του άσθματος;

Πολλοί ασθενείς με άσθμα δεν παρουσιάζουν ορατά σημάδια της πάθησης υπό κανονικές συνθήκες. Μερικοί ήπιοι πάσχοντες μπορεί να περάσουν εβδομάδες χωρίς να εμφανίσουν σημάδια άσθματος ή μπορεί να έχουν επίμονο βήχα ή συριγμό σαν να έχουν κρυώσει.

Όταν οι αεραγωγοί ενεργοποιούνται να συστέλλονται, προκαλώντας έξαρση άσθματος, είναι πιθανό να εμφανιστούν μερικά κοινά συμπτώματα:

 • Συριγμός
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Επίμονος βήχας
 • Ο ήχος του φλέγματος όταν αναπνέουν ή βήχουν

Ο χρόνος μιας έξαρσης του άσθματος μπορεί να είναι απρόβλεπτος. Μπορεί να συσσωρεύονται για αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσουν σοβαρά, ή μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά.

Αν και το άσθμα εμφανίζεται συχνά για πρώτη φορά στα παιδιά, δεν είναι πρωτόγνωρο για έναν πάσχοντα να εμφανίσει τα πρώτα του συμπτώματα στην ενήλικη ζωή. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας. Το άσθμα μπορεί να είναι πολύπλοκο στη διάγνωση, αλλά όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί, τόσο πιο γρήγορα ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να το θέσετε υπό έλεγχο.

Τι είναι η κρίση άσθματος;

Ενα κρίση άσθματος (ονομάζεται επίσης έξαρση) εμφανίζεται όταν τα συμπτώματα άσθματος ενός ατόμου επιδεινώνονται προοδευτικά, καθιστώντας επικίνδυνα δύσκολη την αναπνοή. Κάποιος που πάσχει από κρίση άσθματος μπορεί να εμφανίσει όλα τα σημάδια έξαρσης που αναφέρονται παραπάνω καθώς και μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μπλε χείλη
 • Υπεραερισμός
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Αναταραχή ή σύγχυση

Μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να αναπνεύσουν και να μιλήσουν με ολόκληρες προτάσεις χωρίς να σταματήσουν να αναπνεύσουν. Μπορεί ακόμη και να χάσουν τις αισθήσεις τους λόγω στέρησης οξυγόνου.

Ακριβώς όπως στις εξάρσεις άσθματος, μια κρίση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να συσσωρευτεί σε λίγες μέρες.

Οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τετρακόσιοι εξήντα μία χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν ως αποτέλεσμα άσθματος το 2019, 436 από αυτούς στην Αυστραλία. Εάν κάποιος εμφανίζει έξαρση άσθματος και βλέπετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι εξελίσσεται σε κρίση, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πρώτες βοήθειες για το άσθμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν άσθμα γνωρίζουν ότι το έχουν και είναι έτοιμοι να θεραπεύσουν τον εαυτό τους με φάρμακα για το άσθμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αναπτύσσουν άσθμα αργά στη ζωή τους και δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται ούτε γνωρίζουν τι να κάνουν με αυτό. Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα άσθματος για πρώτη φορά εντελώς ξαφνικά, όπως συμβαίνει συχνά με το άσθμα καταιγίδας. Και μόλις ξεκινήσει μια κρίση άσθματος, το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσει τον εαυτό του.

Αν δείτε κάποιον να εμφανίζει συμπτώματα άσθματος, καλό είναι να ρωτήσετε εάν κάποιος κοντά σας έχει εκπαίδευση πρώτων βοηθειών – η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνεται στο μάθημα. Εάν γνωρίζετε κάποιον με άσθμα που έχει ιστορικό κρίσεων, μπορείτε να σκεφτείτε να το κάνετε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών ο ίδιος. Είναι καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος έγκαιρα παρά να ψάχνεις μανιωδώς «πρώτες βοήθειες για το άσθμα» στο διαδίκτυο ενώ κάποιος που αγαπάς λαχανιάζει.

Συνήθως, το πρώτο βήμα στη θεραπεία πρώτων βοηθειών για ένα άτομο που εμφανίζει συμπτώματα άσθματος είναι η χρήση ενός φυσητήρα ή μιας συσκευής εισπνοής. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αυτό που πρέπει να αναζητήσετε είναι ένα βρογχοδιασταλτικό ή ανακουφιστικό άσθματος. Μέσα σε αυτές τις συσκευές υπάρχουν φάρμακα ταχείας δράσης όπως η σαλβουταμόλη που δρουν γρήγορα για να ανοίξουν τους αεραγωγούς και να διευκολύνουν την αναπνοή. Όχι μόνο λειτουργούν αμέσως, αλλά είναι δύσκολο να τα παρακάνετε, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται. Μέχρι και δέκα ρουφηξιές ανά 15 λεπτά είναι συνήθως εντάξει.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι συσκευές άσθματος μπορούν να κωδικοποιηθούν με χρώμα. Ένα που είναι μπλε-γκρι είναι συνήθως ανακουφιστικό για το άσθμα, ενώ ένα πορτοκαλί ή κόκκινο είναι πιο πιθανό να προλαμβάνει το άσθμα, καθώς περιέχει φάρμακα που βελτιώνουν σταδιακά το άσθμα, αλλά δεν βοηθούν πολύ στη μέση μιας έξαρσης. Απλώς θυμηθείτε, όταν εμφανίζεται μια έξαρση άσθματος, πιάστε την μπλε-γκρι συσκευή εισπνοής!

Εάν χορηγήσετε το ανακουφιστικό και τα συμπτώματα δεν ελαττωθούν, είναι πιθανό η κατάσταση να έχει εξελιχθεί σε πλήρη κρίση άσθματος. Καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή σας (για παράδειγμα, 911 στις ΗΠΑ ή 000 στην Αυστραλία) για ασθενοφόρο.

Ενώ περιμένετε να φτάσουν οι γιατροί, αφήστε το άτομο να κάθεται όρθιο και να αναπνέει αργά και σταθερά. Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν ήρεμα και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το άσθμα διογκωτικό για να παρέχετε κάποια ανακούφιση στο μεταξύ.

Τι κάνει μια συσκευή εισπνοής σε κάποιον χωρίς άσθμα;

Οι συσκευές εισπνοής άσθματος που περιέχουν φάρμακα όπως η σαλβουταμόλη είναι σε μεγάλο βαθμό αβλαβείς. Εάν κάποιος που δεν έχει άσθμα τα χρησιμοποιεί, οι χειρότερες παρενέργειες που είναι πιθανό να υποστούν είναι χειραψία και αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι πιθανό να βλάψει κανείς τη χορήγηση μιας συσκευής εισπνοής σε κάποιον με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του άσθματος.

Τι είναι το άσθμα καταιγίδας;

Το άσθμα καταιγίδας είναι μια κατάσταση όπου τα σωματίδια της γύρης διογκώνονται και εκρήγνυνται λόγω της καταιγίδας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μαζικές κρίσεις άσθματος ακόμη και σε πολλά άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό άσθματος. Αυτό είναι ασυνήθιστο, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρο – το πιο σοβαρό κρούσμα που καταγράφηκε ποτέ (στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το 2016) σκότωσε δέκα ανθρώπους και άφησε 14.000 να νοσηλευτούν.

Αν και τέτοια συμβάντα είναι ακραία, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι το άσθμα μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιονδήποτε.