Τι κάνει ένα ναρκωτικό παράνομο; 5 Κορυφαίοι Λόγοι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένα ναρκωτικά μπορούν να πουληθούν σε καταστήματα και να αγοραστούν για μόλις 20 p, ενώ μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο χιλιάδων λιρών και χρόνια φυλάκισης επειδή βρέθηκαν στην κατοχή άλλων;

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τι κάνει ένα φάρμακο παράνομο και γιατί ορισμένα φάρμακα είναι εκτός νόμου, ενώ άλλα παραμένουν άμεσα διαθέσιμα. Ας μπούμε σε αυτό!

1. Δεν υπόκεινται σε ρύθμιση

Η ρύθμιση των φαρμάκων είναι σημαντική για την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου στην αγορά. Ο Κανονισμός διεξάγει εις βάθος έρευνα για να παρακολουθεί την αλλαγή της νομοθεσίας και να παρακολουθεί τους κινδύνους για την ασφάλεια των φαρμάκων με νοημοσύνη ρυθμιστικών, φαρμακοεπαγρύπνησης και HTA (Health Technology Assessment).

ΕΝΑ εταιρεία έρευνας biopharma συνήθως το κάνει αυτό και παρέχει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες που βοηθούν τους κατασκευαστές να κάνουν τα φάρμακά τους ασφαλή και συμβατά με τις τρέχουσες οδηγίες. Εξασφαλίζει ότι το φάρμακο είναι έτοιμο για χρήση από το κοινό χωρίς να προκαλεί βλάβη.

Τα μη ελεγχόμενα φάρμακα συχνά παρανομούνται καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα χωρίς να έχουν αρνητικές παρενέργειες. Ένα φάρμακο πρέπει να περάσει από μια εκτεταμένη σειρά ερευνών, ελέγχων, κανονισμών, δοκιμών και αδειοδότησης προτού πωληθεί σε καταστήματα ή ακόμη και συνταγογραφηθεί σε ασθενείς από γιατρούς.

2. Είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ορισμένα ναρκωτικά παρανομούνται είναι επειδή είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτα επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα, το μυαλό και τη ζωή του χρήστη.

Αν και αυτό δεν ισχύει για όλα τα παράνομα ναρκωτικά (για παράδειγμα, η μαριχουάνα είναι γνωστό ότι έχει ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς), τα περισσότερα παράνομα ναρκωτικά είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στους χρήστες. Μερικές κοινές επιβλαβείς επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία (π.χ. σοβαρό άγχος, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια).
  • Σωματικές αλλαγές (π.χ. βλάβες στα δόντια, σοβαρή απώλεια βάρους, αυξημένος καρδιακός ρυθμός).
  • Κοινωνικά θέματα και προβλήματα επικοινωνίας.
  • Τα φάρμακα που ενίονται με βελόνες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους κινδύνους HIV/AIDS και ηπατίτιδας Β και C, μεταξύ άλλων.
  • Τα καπνιστά και τα εισπνεόμενα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.
  • Οικονομικά θέματα (π.χ. σοβαρά χρέη από αγορά φαρμάκων).

Συνολικά, ενώ ακόμη και το πιο ελεγχόμενο φάρμακο, όπως η παρακεταμόλη, έχει τη δυνατότητα να γίνει εθιστικό, δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί σημαντική βλάβη στους χρήστες. Εάν ένα φάρμακο είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή βλάβη, πιθανότατα θα παρανομηθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

3. Είναι υπερβολικά εθιστικά

Ενώ υπάρχουν πολλά «νόμιμα» ναρκωτικά που είναι γνωστά ως εθιστικά, για παράδειγμα το αλκοόλ, τα αποτελέσματα είναι συχνά πιο διαχειρίσιμα από κάτι σαν την κοκαΐνη – η οποία δημιουργεί ένα φυσικό αποτέλεσμα που σε κάνει να λαχταράς περισσότερο αμέσως μετά από κάθε χρήση.

Η κοκαΐνη επιταχύνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και διεγείρει το νευρικό σας σύστημα, αυξάνοντας την ενέργειά σας, με αποτέλεσμα ανησυχία, ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και υψηλότερη αρτηριακή πίεση, που μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση «ευφορίας» στους χρήστες.

Η κοκαΐνη μπλοκάρει τους μεταφορείς ντοπαμίνης, δημιουργώντας μια συσσώρευση που μοιάζει σαν «υψηλή». το θέμα είναι ότι διαταράσσει γρήγορα τις φυσικές διαδικασίες του σώματος. Όταν ο χρήστης συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια αίσθηση φυσικά, μπορεί να βυθιστεί σε ένα «χαμηλό». Η συνεχής χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους υποδοχείς ντοπαμίνης – που σημαίνει ότι χωρίς το φάρμακο, οι άνθρωποι θα παλέψουν με καταθλιπτικά συναισθήματα και θα υποφέρουν συνεχή «χαμηλά».

Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο όπου να αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν είναι όταν παίρνουν το ναρκωτικό, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα εθισμού και μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και το σώμα.

5. Άγνωστοι τύποι

Άγνωστοι τύποι

Επειδή τα παράνομα ναρκωτικά δεν ελέγχονται, καθιστά εκπληκτικά εύκολο για τους ανθρώπους να πουλούν εξαιρετικά τοξικές συνθέσεις και μείγματα σε ανθρώπους. Καθώς τα ναρκωτικά δεν συζητούνται πολύ, οι άνθρωποι συχνά δεν ξέρουν πώς να αναγνωρίσουν εάν ένα φάρμακο είναι «καθαρό» ή όχι, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι καταπίνουν κάτι που μπορεί να τους βλάψει ή ακόμα και να τους σκοτώσει.

Μεθαμφεταμίνη ή «Meth» είναι ένας κοινός δολοφόνος επειδή οι άνθρωποι αναμειγνύουν άγνωστες ενώσεις σε αυτό πριν το πουλήσουν. Αν και τα άτομα με εθισμό στη Meth μπορούν να χρησιμοποιήσουν κιτ για να δοκιμάσουν να ελέγξουν αν είναι αληθινό, δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, καθώς οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ενθαρρύνουν ή να εγκρίνουν τη συνήθεια. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις άγνωστων και επιβλαβών σκευασμάτων.

4. Το οικονομικό αποτέλεσμα

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους παράγοντες για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι οικονομικός. Ίσως αναρωτιέστε γιατί ορισμένα φάρμακα όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ είναι νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κάτι με φαρμακευτικές ιδιότητες όπως η μαριχουάνα δεν είναι – η αλήθεια είναι ότι όλα εξαρτώνται από τα χρήματα.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει μια περιουσία κάθε χρόνο σε φόρους από τα τσιγάρα και το αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι η παράνομη χρήση κοινών ναρκωτικών όπως η νικοτίνη θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια κερδών. Σε αυτό το σημείο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι ήδη περιστασιακά εθισμένοι σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς τους πόρους για να φροντίσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία εάν αφαιρούνταν το ναρκωτικό, θα μπορούσαν να αυξηθούν τόσο η εγκληματικότητα όσο και τα ζητήματα υγείας, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να παίρνετε τα ναρκωτικά μέσω παράνομων οδών.

Το θέμα γύρω από τη μαριχουάνα ή το «ζιζάνιο» μοιάζει πολύ με αυτό. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προκαλεί υπερβολική ζημιά για να νομιμοποιηθεί, ενώ οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι κοστίζει περισσότερα χρήματα για την αστυνόμευση από ό,τι η νομιμοποίησή του. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η νομιμοποίηση των ζιζανίων με τον ίδιο τρόπο που νομιμοποιείται η νικοτίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιο οικονομικό φορολογικό κέρδος – ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα για τη δημόσια ασφάλεια.

Μπορεί ένα φάρμακο να γίνει νόμιμο;

Ένα παράνομο ναρκωτικό μπορεί να γίνει νόμιμο. Έχουν υπάρξει αμέτρητες περιπτώσεις ναρκωτικών που νομιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς – για παράδειγμα, το φάρμακο Codeine συνήθως συνταγογραφείται από τους γιατρούς ως μια μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Είναι παράνομη η αγορά από αντιπροσώπους, αλλά νόμιμη η λήψη εάν συνταγογραφείται. Το ίδιο ισχύει για πράγματα όπως το μονοξείδιο του αζώτου ή το «Nox» – είναι απολύτως νόμιμο για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους να το χρησιμοποιούν ως ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι παράνομη η αγορά εκτός δρόμου.

Στο τέλος της ημέρας, το αν ένα φάρμακο είναι νόμιμο ή όχι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Μόλις εντοπίσουν τι κάνει ένα φάρμακο παράνομο, μπορούν να σταθμίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αλλαγής αυτής της άποψης.