Τι κάνει η νικοτίνη στο σώμα σας: Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ο εθισμός στον καπνό είναι η πιο κοινή αιτία αναπηρίας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το CDC εκτιμά ότι 2,55 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και γυμνασίου καπνίζουν τουλάχιστον ένα είδος προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία για τη χρήση καπνού, περίπου 1.600 έφηβοι κάτω των 18 ετών καπνίζουν τα πρώτα τους τσιγάρα κάθε μέρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανοί πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, το κάπνισμα και τον εθισμό στον καπνό κάθε χρόνο. Τα ίδια στατιστικά στοιχεία για τους χρήστες καπνού δείχνουν ότι 16 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν περισσότερα από 225 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ιατρική περίθαλψη ενηλίκων με ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Παρά όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία, γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν;

Τι κάνει τον καπνό εθιστικό;

Οι περισσότεροι καπνιστές ξεκινούν όταν είναι έφηβοι, συχνά από περιέργεια. Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν γονείς ή φίλους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές συνομηλίκους τους.

Η καπνοβιομηχανία ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια για την εμπορία και την προώθηση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο απεικονίζουν όλα τη χρήση καπνού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι που βλέπουν καπνιστές στην οθόνη έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Τέλος, τα προϊόντα καπνού περιέχουν νικοτίνη, ένα διεγερτικό που επιταχύνει την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. Μόλις απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματός σας, φτάνει στον εγκέφαλό σας και ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Αυτό σας δίνει μια ευχάριστη αίσθηση.

Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος αναπτύσσει την επιθυμία για νικοτίνη, κάνοντας ένα άτομο να καπνίζει περισσότερα τσιγάρα για να βιώσει το ίδιο συναίσθημα. Εδώ αρχίζει ο εθισμός στον καπνό.

Τα επινεφρίδια αντιδρούν επίσης στη νικοτίνη απελευθερώνοντας αδρεναλίνη. Μερικοί χρήστες αισθάνονται πιο ενεργητικοί και συγκεντρωμένοι όταν παίρνουν νικοτίνη.

1. Οι κίνδυνοι του καπνού για την υγεία

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τους αεραγωγούς και τους αεραγωγούς των πνευμόνων σας. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο σε μόλις ένα χρόνο. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν τα συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογείται η διάγνωση πνευμονικής νόσου.

Σύμφωνα με ένα κέντρο για αποτοξίνωση αλκοόλ στην παραλία Santa Rosaακολουθούν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα:

2. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια ομάδα ασθενειών που εμποδίζουν τη ροή του αέρα και προκαλούν άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή. Μπορεί να περιλαμβάνει εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα. σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άσθμα.

Η ΧΑΠ μπορεί να εμφανιστεί όταν:

  • Οι αεραγωγοί και οι αερόσακοι χάνουν την ικανότητα να διαστέλλονται και να συστέλλονται οι πνεύμονες.
  • Τα τείχη που χωρίζουν τους αερόσακους έχουν καταστραφεί
  • Τα τοιχώματα των αεραγωγών των πνευμόνων είναι παχιά, φλεγμονώδη και ερεθισμένα.
  • Η βλέννα φράζει τους αεραγωγούς, γεγονός που εμποδίζει τη ροή του αέρα.

Ο εθισμός στον καπνό και το κάπνισμα είναι οι κοινές αιτίες της ΧΑΠ. Το κάπνισμα ευθύνεται για 8 στους 10 θανάτους που σχετίζονται με ΧΑΠ. Μόνο 1 στους 4 Αμερικανούς που πάσχουν από ΧΑΠ έχουν καπνίσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ καπνό.

Το κάπνισμα στην εφηβεία ή στην παιδική σας ηλικία επιβραδύνει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των πνευμόνων σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ ως ενήλικας.

3. Καρδιοπάθεια

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που παράγει το σώμα μας από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα οποία το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει αργότερα ως ενέργεια. Το κάπνισμα μπορεί να σας αυξήσει επίπεδα τριγλυκεριδίων, που οδηγεί σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει την καλή χοληστερόλη, καθιστώντας το αίμα πιο πιθανό να πήξει.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι ένας συνδυασμός καπνού από καπνιστές και τσιγάρα. Η εισπνοή του παθητικού καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Η στεφανιαία νόσος που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα είναι πιο συχνή στους μη καπνιστές παρά σε εκείνους που καπνίζουν.

Οι μη καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από το παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 25-30%, ενώ οι μη καπνιστές έχουν 20-30% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

4. Καρκίνος

Καρκίνος

Η κατανάλωση καπνού και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και να δυσκολέψει τον οργανισμό να τον καταπολεμήσει. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, τα οποία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Το «εγχειρίδιο οδηγιών» ενός κυττάρου για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία βρίσκεται στο DNA του. Το κάπνισμα μπορεί να κάνει ένα κύτταρο να χάσει ή να αλλάξει το γενετικό του υλικό. Ένας καρκινικός όγκος μπορεί να αναπτυχθεί από ένα κύτταρο που έχει χάσει το DNA του.

Οι μακροχρόνιοι ιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα. Παρόλο που τα τσιγάρα δεν αποτελούν συχνή αιτία καρκίνου του πνεύμονα, σχεδόν το 90% όλων των περιπτώσεων εξακολουθούν να οφείλονται σε αυτά. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλέον πιο συχνός από ό,τι ήταν το 1964. Ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στη διαδικασία παραγωγής των τσιγάρων ή των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Key Takeaway

Η νικοτίνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό διεγερτικό που υπάρχει στα προϊόντα καπνού. Το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού είναι οι κύριες πηγές νικοτίνης και είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Η τακτική κατανάλωσή τους αποδυναμώνει το σώμα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο. Επιβραδύνει επίσης την επούλωση.