Το πρόγραμμα γευμάτων θα επηρεάσει την ισορροπία των ορμονών σας

Εάν είστε όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων, πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ τον ρόλο της διατροφής σας στην ορμονική ισορροπία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ορμονών σας και συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας υποστηρίζει την υγεία των ορμονών.

Ο ρόλος των ορμονών στο σώμα

Είναι απαραίτητο να έχετε ένα θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής που παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το διατροφικό σας πρόγραμμα θα επηρεάσει την ισορροπία των ορμονών σας είναι:

Πρώτον, παρέχοντας τα δομικά στοιχεία για παραγωγή ορμονών, όπως η χοληστερόλη, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες. Δεύτερον, επηρεάζοντας την απελευθέρωση ορμονών μέσω της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τρίτον, παρέχοντας αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις ορμόνες από βλάβες. Τέλος, με την παροχή φυτοθρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση και εξισορροπούν τα επίπεδα ορμονών.

Πώς το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει την ορμονική σας ισορροπία;

Μια ορμόνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που βοηθά στη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του σώματός σας. Οι ορμόνες παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου ταξιδεύουν σε διάφορους ιστούς και όργανα για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει την ορμονική σας ισορροπία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πρώτον, αν είστε τρώει πάρα πολλές θερμίδες, μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο σύστημά σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αύξηση βάρους, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεύτερον, εάν δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Για παράδειγμα, εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτής της σημαντικής βιταμίνης. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η οστεοπόρωση.

Τρίτον, εάν τρώτε υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά ή τρανς λιπαρά, μπορεί επίσης να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών σας. Αυτά τα λίπη μπορούν να αυξήσουν την τεστοστερόνη του σώματός σας, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών και ακμή. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αυξήσουν το επίπεδο των οιστρογόνων στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως το PMS και η ενδομητρίωση.

Στη συνέχεια, εάν δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα σας και η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια.

Τέλος, αν τρώτε υπερβολικά ζάχαρη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, οδηγώντας σε προβλήματα όπως αύξηση βάρους και διαβήτη.

Τροφές που πρέπει να φάτε για την ισορροπία των ορμονών

Υπάρχουν βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με το φαγητό για την ισορροπία των ορμονών. Πρώτον, είναι απαραίτητο να τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνετε στη διατροφή σας πολλά φρούτα, πρωτεΐνες, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη.

Δεύτερον, θα πρέπει να επιδιώξετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτοί οι τύποι τροφών μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα ορμονών και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Τέλος, η παραμονή ενυδατωμένη είναι απαραίτητη για να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα.

Υπάρχουν μερικά που ξεχωρίζουν σχετικά με συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ορμονικής ισορροπίας.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το λάχανο είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση. Βοηθά επίσης στην προστασία του οργανισμού από τις ανισορροπίες των οιστρογόνων.

Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

ωμέγα 3

Τα άγρια ​​ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, ο ζωμός των οστών περιέχει μέταλλα που υποστηρίζουν την παραγωγή ορμονών.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Το ξινολάχανο, το κίμτσι και το γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά που βοηθούν στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ορμονική ισορροπία.

Με την ενσωμάτωση αυτών των τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, θα είστε καθ’ οδόν για την επίτευξη της ισορροπίας των ορμονών.

συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ισορροπία των ορμονών σας. Τρώγοντας τις σωστές τροφές και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά, μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε τις ορμόνες σας υπό έλεγχο. Επιπλέον, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες είναι επίσης βασικοί παράγοντες για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Τέλος, εάν υποψιάζεστε ότι τα επίπεδα των ορμονών σας δεν είναι ισορροπημένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το α κιτ δοκιμών ορμονικής ισορροπίας να εξετάσετε ή να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν απαιτείται εξέταση αίματος.