5 διαφορετικοί τύποι ΙΨΔ που πρέπει να γνωρίζετε

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) είναι μια χρόνια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δύο γενικά συμπτώματα: Επαναλαμβανόμενες, παρεμβατικές και ενοχλητικές σκέψεις (εμμονές) και τελετουργική, ανεξέλεγκτη συμπεριφορά (καταναγκασμοί).

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ασθενείς με ΙΨΔ μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους ιδεοληψίες και καταναγκασμούς, προκαλώντας τους πολλαπλούς υποτύπους της ΙΨΔ. Συνήθως, οι άνθρωποι αναφέρουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες ΙΨΔ: μόλυνση και πλύσιμο, έλεγχος, συμμετρία και σκέψεις ταμπού.

Στην πραγματικότητα, όμως, η ΙΨΔ είναι μια πολύ συγκεκριμένη διαταραχή και μπορεί να εκδηλωθεί με άπειρους τρόπους. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να αντιμετωπίζετε διαφορετικούς υποτύπους ΙΨΔ ταυτόχρονα.

Μερικοί άλλοι τύποι ΙΨΔ περιλαμβάνουν σχέσεις, μηρυκασμό, θρησκεία, περιγεννητική, ψευδή μνήμη και ΙΨΔ μαγικής σκέψης. Αυτή η λίστα συνεχίζεται.

Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από ΙΨΔ όλη τους τη ζωή χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να μην εμπίπτουν σε καμία από τις πιο εμφανείς κατηγορίες ΙΨΔ.

Για να το διορθώσουμε, ας δούμε τους λιγότερο γνωστούς αλλά εξαιρετικά κοινούς τύπους ΙΨΔ.

1. Σχέση ΙΨΔ

Σχέση ΙΨΔ περιλαμβάνει εμμονές και καταναγκασμούς που περιστρέφονται γύρω από τις ρομαντικές σας σχέσεις. Ως εκ τούτου, το μυαλό σας θα τρέχει συνεχώς με αμφιβολίες, φόβους και ανησυχίες για την ορθότητα της σχέσης τους.

Οι εμμονές σας με επίκεντρο τη σχέση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Αμφιβάλλετε για τις προθέσεις του συντρόφου σας
 • Αμφισβητώντας τις δικές σας προθέσεις
 • Εστιάζοντας υπερβολικά στα ελαττώματα του συντρόφου σας
 • Ανησυχείτε ότι οτιδήποτε λέτε ή κάνετε αναστατώνει τον σύντροφό σας
 • Αμφισβήτηση της συμβατότητας σας και του συντρόφου σας

Ως αποτέλεσμα αυτών των εμμονών, μπορεί να εμπλακείτε σε συμπεριφορά που τελικά θα είναι αντιπαραγωγική για τη σχέση σας. Για παράδειγμα, θα αναζητάτε συνεχώς τη διαβεβαίωση από τον σύντροφό σας ότι όλα είναι εντάξει. Όταν αυτό δεν είναι αρκετό, θα απευθυνθείτε σε φίλους, οικογένεια, ακόμα και συναδέλφους για δύο σεντς για τη σχέση σας.

Τις χειρότερες μέρες σας, μπορεί ακόμη και να είστε άπιστοι στον σύντροφό σας ή να χωρίσετε μαζί του. Αλλά ακόμα και τότε, οι εμμονές σας θα χειροτερέψουν μόνο, με αποτέλεσμα να αμφιβάλλετε εάν δείξατε άδικη ή υπερβολική αντίδραση.

Ως εκ τούτου, ο κύκλος θα συνεχιστεί.

2. Καθαρή ΙΨΔ

Καθαρή ΙΨΔ, γνωστή και ως Καθαρός-Ο, είναι «μια μορφή ΙΨΔ στην οποία ένα άτομο βιώνει εμμονικές, ανεπιθύμητες σκέψεις χωρίς ορατούς καταναγκασμούς ή τελετουργίες». Η έμφαση εδώ δίνεται στη λέξη «ορατός». Τα άτομα με καθαρή ΙΨΔ δεν έχουν εμφανείς ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές γιατί όλοι οι καταναγκασμοί τους είναι ψυχικοί.

Ως εκ τούτου, η καθαρή ΙΨΔ δεν διαφέρει από άλλους τύπους ΙΨΔ, ούτε είναι λιγότερο έγκυρη ή ενοχλητική.

Τούτου λεχθέντος, η καθαρή ΙΨΔ δεν είναι ένας αναγνωρισμένος ιατρικός όρος σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Αντίθετα, οι γιατροί το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την ομάδα των υποτύπων της ΙΨΔ που περιλαμβάνουν ψυχικούς καταναγκασμούς αντί για πιο προφανείς και απτές. Αυτά περιλαμβάνουν την παιδεραστία, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βλάβης, τις ιδεοληψίες με σεξουαλικό προσανατολισμό και τη θρησκευτική ΙΨΔ.

Οι καταναγκασμοί που προκύπτουν από αυτές τις σκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν διανοητικό έλεγχο, αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους και τον εαυτό σας, τον έλεγχο του σώματός σας για σημάδια βλάβης, την εξουδετέρωση κακών σκέψεων με καλές σκέψεις, την καταναγκαστική προσευχή και ούτω καθεξής.

3. Αποθησαύριση ΙΨΔ

Η αποθησαύριση της ΙΨΔ είναι όταν ένα άτομο αποφεύγει ενεργά να πετάει πράγματα που δεν χρειάζεται πια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακατάλληλες ποσότητες ακαταστασίας.

Αν και σχετίζονται, η συσσώρευση ΙΨΔ διαφέρει από τη διαταραχή αποθησαυρισμού. Το τελευταίο συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κρατούν τα υπάρχοντα επειδή πιστεύουν ότι είναι πολύτιμα. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο με συσσωρευμένη ΙΨΔ αναγνωρίζει ότι ένα πράγμα δεν είναι πλέον πολύτιμο, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να αναγκαστεί να το πετάξει.

 

Σε γενικές γραμμές, η συσσώρευση ΙΨΔ εμπίπτει σε τρεις κατηγορίες:

 • Η συσσώρευση στέρησης είναι όταν οι άνθρωποι κρατούν κάτι πιστεύοντας ότι μπορεί να το χρειαστούν στο μέλλον. Ως εκ τούτου, «σκέφτονται μπροστά» για να αποφύγουν τη στέρηση στο μέλλον.
 • Η πρόληψη της συσσώρευσης βλάβης είναι όταν ένα άτομο πιστεύει ότι το να πετάξει τα σκουπίδια του θα προκαλέσει κάποια βλάβη ή ζημιά. Για παράδειγμα, ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να σπάσει και να βλάψει τον συλλέκτη σκουπιδιών. Ή ένα ζώο μπορεί να καταναλώσει σάπια τροφή και να πεθάνει.
 • Η συναισθηματική συσσώρευση καθοδηγείται από συναισθηματική ή συναισθηματική αξία πίσω από υπάρχοντα, όπως παιχνίδια ή δώρα παιδικής ηλικίας.

4. Αισθητηριοκινητική ή σωματική ΙΨΔ

Το σώμα μας εκτελεί αμέτρητες ακούσιες ενέργειες που συντηρούν τη ζωή, όπως η αναπνοή, η πέψη, η άντληση αίματος και το ανοιγοκλείσιμο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, είμαστε ασυνείδητοι αυτών των ενεργειών, εμπιστευόμαστε το σώμα μας να κάνει το δικό του.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άτομα με αισθητηριοκινητική ή σωματική ΙΨΔ.

Αντίθετα, οι πάσχοντες αποκτούν υπερ-συναίσθηση των εκούσιων και ακούσιων σωματικών τους λειτουργιών. Επιπλέον, δεν έχουν εμμονή μόνο με τις δικές τους σωματικές λειτουργίες, αλλά και με άλλους.

Μερικά κοινά παραδείγματα αισθητηριοκινητικών/σωματικών εμμονών και καταναγκασμών περιλαμβάνουν:

 • Αναβοσβήνει: ο πάσχων δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Μπορεί να προσπαθήσουν να αναβοσβήσουν ορισμένες φορές, να μετρήσουν πόσες φορές αναβοσβήνουν άλλα άτομα και ακόμη και να προσπαθήσουν να μην αναβοσβήνουν καθόλου.
 • Αναπνοή: ο πάσχων μπορεί να μετρήσει τις αναπνοές του, να προσπαθήσει να ελέγξει την αναπνοή του ή να εκτοξεύσει μουσική για να πνίξει τον ήχο της αναπνοής.
 • Κατάποση: ο πάσχων θα αποκτήσει υπερβολική επίγνωση της αίσθησης και του ήχου της κατάποσης. Μπορεί να προσπαθήσουν να σταματήσουν να καταπίνουν «πάρα πολύ» ή ακόμη και να αποφύγουν να τρώνε και να πίνουν γύρω από άλλους ανθρώπους.

5. Θρησκευτική ΙΨΔ

Θρησκευτική ΙΨΔ, γνωστή και ως σχολαστικότητα ΙΨΔ, είναι από τους παλαιότερους υποτύπους ΙΨΔ, αναμφισβήτητα τόσο παλιά όσο και η ίδια η πρώτη θρησκεία. Ως ένα είδος καθαρής ΙΨΔ, η θρησκευτική ΙΨΔ περιλαμβάνει εμμονές και καταναγκασμούς που περιστρέφονται γύρω από ένα σύνολο θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αλλά τι διαφοροποιεί τη θρησκευτική ΙΨΔ και τις τακτικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και έθιμα;

Τα άτομα με θρησκευτική ΙΨΔ θα παλεύουν συνεχώς με επαναλαμβανόμενες αμφιβολίες για την ηθική τους, ακούσια βλάσφημη σκέψη και ψυχικούς καταναγκασμούς να διορθώσουν την «αμαρτωλή» συμπεριφορά τους.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι μια βλάσφημη ή ανήθικη σκέψη μπαίνει στο κεφάλι σας παρά τη θέλησή σας. Ένα θρησκευόμενο άτομο χωρίς ΙΨΔ θα μπορέσει να ξεχωρίσει από αυτή την παρεμβατική σκέψη και να προχωρήσει. Αλλά είναι διαφορετική ιστορία αν έχετε θρησκευτική ΙΨΔ.

Όσο πιο σκληρά προσπαθείτε να το αποτινάξετε, τόσο περισσότερο αναδύεται αυτή η παρεμβατική σκέψη. Μπορεί ακόμη και να γίνει σταδιακά χειρότερο. Γεμάτος ενοχές, αρχίζετε να προσεύχεστε υπερβολικά για να εξιλεώσετε τις αμαρτωλές ή ακάθαρτες σκέψεις σας.

Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να προσεύχεστε για ώρες. Ωστόσο, οι σκέψεις θα συνεχίσουν να σηκώνουν το κεφάλι τους και η ενοχή θα σας κατατρώει.