8 Συμβουλές για την επιτυχία της ενσωμάτωσης πελατών B2B

Έτσι, αποκτήσατε με επιτυχία έναν νέο πελάτη. Τι έπεται?

Μπορείτε να στείλετε ένα email καλωσορίσματος, να τους κάνετε μια ξενάγηση στο προϊόν ή απλώς να το αφήσετε στον πελάτη να αποφασίσει τι θα κάνει με την επωνυμία σας. Οι πιθανότητες είναι ότι ο πελάτης σας μπορεί να εγκαταλείψει την επωνυμία σας και να στραφεί σε έναν ανταγωνιστή επειδή, ως επωνυμία, δεν καταφέρατε να τον αναγκάσετε να κάνει μια αγορά.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε μια θετική πρώτη εντύπωση γιατί δεν έχετε μια δεύτερη ευκαιρία.

Συμβουλές για την επιτυχία της ενσωμάτωσης πελατών B2B

Πηγή

Σήμερα, οι επωνυμίες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραβλέψουν την ενσωμάτωση πελατών και είναι απολύτως απαραίτητο να τελειοποιήσετε τη διαδικασία ενσωμάτωσης πελατών.

Για να διασφαλίσετε ότι οι πελάτες κατανοούν το προϊόν σας και την αξία που αποκομίζουν από αυτό, παρέχετε μια απρόσκοπτη εμπειρία ενσωμάτωσης.

Φαίνεται δύσκολο;

Ας βουτήξουμε για να εξερευνήσουμε!

Συμβουλές για την επιτυχία της ενσωμάτωσης πελατών B2B

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για μια επιτυχημένη διαδικασία ενσωμάτωσης πελάτη:

1. Χρησιμοποιήστε εργαλεία ενσωμάτωσης πελατών

Γνωρίζατε ότι οι εφαρμογές και οι επιχειρήσεις μπορούν να χάσουν έως και 80% των χρηστών τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα;

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι χρήστες δεν μπορούσαν να αντλήσουν αξία από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι χρήστες δεν γίνονται ποτέ πελάτες που πληρώνουν. Οι χρήστες προτιμούν να εγκαταλείψουν ένα προϊόν ή να στραφούν σε έναν ανταγωνιστή εάν η καμπύλη μάθησης του προϊόντος είναι απότομη.

Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής διαδικασίας ενσωμάτωσης χρήστη μπορεί να είναι το μάντρα της επιτυχίας σας. Γιατί;

Μια διαδικασία ενσωμάτωσης χρήστη διευκολύνει τους νέους χρήστες να κατανοήσουν και να λάβουν την αξία από τη χρήση ενός προϊόντος. Όταν οι B2B πελάτες σας λαμβάνουν την αξία που αναζητούν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές τους να παραμείνουν γύρω από ένα προϊόν.

Κάθε διαδικασία ενσωμάτωσης χρήστη έχει ως στόχο να φτάσει στη στιγμή «aha» ή «Eureka» και αυτό συμβαίνει όταν ένας πελάτης συνειδητοποιεί τα οφέλη και την αξία που αποκομίζει από το προϊόν σας.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία ενσωμάτωσης πελατών

Πηγή

Για να κάνετε τη διαδικασία ενσωμάτωσης απρόσκοπτη και να προσφέρετε αξία από την πρώτη μέρα, εστιάστε στη χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα 29 εργαλεία ενσωμάτωσης χρήστη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των πελατών.

2. Αξιοποιήστε τη δύναμη των βίντεο

Γενικά, τα βίντεο είναι μια προτιμώμενη και πιο αποτελεσματική μορφή μάρκετινγκ από το γραπτό περιεχόμενο. Σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, τα βίντεο είναι ένας ισχυρός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του κοινού σας. Τα περισσότερα βίντεο ενσωμάτωσης είναι φιλόξενα και διδακτικά.

Επομένως, εστιάστε στη δημιουργία βίντεο υψηλής ποιότητας που ενισχύουν την απόδοση επένδυσης (ROI) και το ποσοστό διατήρησης πελατών.

Σύμφωνα με έρευναοι επιδείξεις και τα βίντεο πώς δικαιολογούν τον παραπάνω ισχυρισμό.

Δημιουργήστε ένα σύντομο, συνοπτικό και ισχυρό εκπαιδευτικό βίντεο που εμφανίζεται στα εισερχόμενα του πελάτη λίγες ώρες μετά την αγορά του προϊόντος σας.

Αξιοποιήστε τη δύναμη των βίντεο

Πηγή

Ωστόσο, μην κατακλύζετε τον πελάτη σας με πάρα πολλές πληροφορίες σε ένα μόνο βίντεο. Εάν προκύψει ανάγκη, χωρίστε τα βίντεο σε πολλές ημέρες. Όταν οι πελάτες μαθαίνουν πολλά πράγματα από ένα μόνο βίντεο, μειώνει το ποσοστό διατήρησης.

Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις επιθυμητές πληροφορίες, καθιστώντας την ενσωμάτωση του χρήστη μια αναποτελεσματική διαδικασία.

3. Εξατομικεύστε την εμπειρία ενσωμάτωσης

Όσον αφορά τους υπαλλήλους, ένας οργανισμός δεν αφήνει καμία πέτρα για να τους κάνει να αισθάνονται άνετα στο σπίτι τους. Ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει όταν καλωσορίζουμε και επιβιβάζουμε πελάτες για πρώτη φορά.

Όταν θεωρείτε τους πελάτες σας πολύτιμους συνεργάτες, εστιάστε στο να προσφέρετε μια προσαρμοσμένη εμπειρία ενσωμάτωσης που θα θυμούνται.

Η προσαρμογή και η εξατομίκευση των email και του περιεχομένου σας βοηθούν να αυξήσετε τη διατήρηση πελατών. Επικεντρωθείτε στην εξατομίκευση της εμπειρίας και στο να κάνετε τους πελάτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Θεωρήστε τους πελάτες σας ως ενεργούς εμπλεκόμενους στην επιχειρηματική δραστηριότητα με την επωνυμία σας. Επίσης, εστιάστε στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας για να λύσετε απορίες για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Υπάρχουν δύο τύποι πελατών σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, ο ένας που απαιτεί μια διαδικασία βήμα προς βήμα για να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες σας και ο άλλος που θέλει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες σας γρήγορα. Επομένως, δώστε στους πελάτες μια επιλογή να παραλείψουν αρχικά την περιήγηση προϊόντων. Μπορείτε ακόμη να δώσετε στους πελάτες την ελευθερία να επιλέξουν τη διάρκεια και τη διάρκεια ενός σεμιναρίου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Όσο περισσότερη προσαρμογή και εξατομίκευση προσφέρετε στην εμπειρία ενσωμάτωσης, τόσο καλύτερο θα ήταν για την εμπειρία ενσωμάτωσης του πελάτη σας

4. Αυτοματοποιήστε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες

Για να διασφαλίσετε ότι η ενσωμάτωση του πελάτη είναι επιτυχής, εστιάστε στη δημιουργία ενός επαναλαμβανόμενου πλαισίου.

Το να χρειάζεται να ρυμουλκείτε τη διαδικασία ενσωμάτωσης πελάτη ή χρήστη κάθε φορά που ένας νέος πελάτης συμμετέχει μπορεί να είναι δύσκολο. Έτσι, αυτοματοποιήστε εξαρτήματα που μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Εστιάστε σε βίντεο για να ενσωματώσετε νέους πελάτες και να τους ενημερώσετε για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.

Σύμφωνα με έρευνα, 86% των χρηστών είναι πιθανό να παραμείνουν πιστοί σε μια επωνυμία που κάνει μια επένδυση στο περιεχόμενο ενσωμάτωσης για να καλωσορίσει και να εκπαιδεύσει τους πελάτες και το 97% των ανθρώπων πιστεύουν ότι τα βίντεο είναι εξαιρετικά για την ενσωμάτωση νέων πελατών.

Μπορείτε ακόμη να ορίσετε μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να στείλετε κάποιες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης του χρήστη. Κρατήστε μια γραμμή ανοιχτή για ειδικά αιτήματα και ερωτήσεις που έχουν στο μυαλό τους οι πελάτες μέσω των email σας.

5. Σκεφτείτε το gamification για να προσελκύσετε πελάτες

Ένας συναρπαστικός τρόπος για να βελτιώσετε την εμπειρία ενσωμάτωσης των πελατών σας και να αυξήσετε τις μετατροπές είναι μετατρέποντας τη διαδικασία σε παιχνίδι για τους πελάτες σας. Παιχνιδοποίηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε τη διαδικασία εκμάθησης και να προσελκύσετε τους πελάτες σας.

Προσφέρετε ανταμοιβές κάθε φορά που ένας πελάτης φτάνει σε ένα ορόσημο στο παιχνίδι.

Εξετάστε το gamification για να προσελκύσετε πελάτες

Πηγή

Μπορείτε ακόμη να κάνετε διασκεδαστικά κουίζ με ερωτήσεις που σχετίζονται με το τι νέο έμαθαν οι πελάτες στο τέλος κάθε ορόσημου. Προσφέρετε μια ανταμοιβή για υψηλές βαθμολογίες.

Η προσέλκυση πελατών στη διαδικασία ενσωμάτωσης είναι απαραίτητη, επειδή η τήρηση των παραδοσιακών μεθόδων μπορεί να μην είναι αρκετή για την αύξηση των μετατροπών και τη διατήρηση πιστών πελατών.

6. Βελτιώστε και βελτιώστε τη διαδικασία σας

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης χρήστη, βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί. Εστιάστε στο να λάβετε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:

Υπήρχαν αναπάντητα ερωτήματα κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης;

Δεν είναι σίγουρος ο πελάτης για τις λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν σας και το χρονοδιάγραμμά του;

Άρεσε στον πελάτη και αλληλεπίδρασε με τη διαδικασία ενσωμάτωσης;

Μπορείτε να μετρήσετε την εμπειρία του πελάτη με τη διαδικασία ενσωμάτωσης χρησιμοποιώντας μια καθαρή βαθμολογία προωθητή ή NPS. Σας βοηθά να μετρήσετε τα συναισθήματα των πελατών και σας επιτρέπει να συλλέγετε πολύτιμα σχόλια.

Βελτιώστε και βελτιώστε τη διαδικασία σας

Πηγή

Να θυμάστε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές όποτε είναι δυνατόν. Μην αφήνετε κανένα βήμα στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων για να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία.

7. Να αξιολογείτε συνεχώς τις απαιτήσεις του πελάτη σας

Η ενσωμάτωση πελατών στοχεύει να δώσει στους πελάτες ότι χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους τους. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε εάν η τρέχουσα διαδικασία ενσωμάτωσης είναι πρακτική και σχετική με τους στόχους του πελάτη.

Μόνο όταν γνωρίζετε το «γιατί» του B2B πελάτη σας, μπορείτε να βοηθήσετε περαιτέρω τους πελάτες σας. Το πρώτο πράγμα είναι να κατανοήσετε τις απαιτήσεις των πελατών σας. Μπορείτε να καθοδηγήσετε τους πελάτες για το πώς και τι να κάνουν για να μεγιστοποιήσουν τη χρήση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας.

Να αξιολογείτε συνεχώς τις απαιτήσεις του πελάτη σας

Πηγή

Επίσης, είναι σημαντικό να παραμένετε σε συνεχή επαφή μαζί τους μέχρι να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες σας.

Μπορεί να υπάρχει μια περίπτωση όπου ο πελάτης σας απαιτεί αλλαγές στη μέση της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Εάν δεν αλλάξετε τη διαδικασία ενσωμάτωσης σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του πελάτη, το ποσοστό απόκλισης πελατών θα αυξηθεί.

Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό πραγματοποιώντας έγκαιρα έρευνες πελατών.

8. Δημιουργήστε μια λίστα ελέγχου ενσωμάτωσης B2B

Οι πελάτες B2B είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στο προϊόν σας εάν η διαδικασία ενσωμάτωσης του χρήστη δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Αλλά το να ξέρεις τι να κάνεις και πώς να το κάνεις μπορεί να μην εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

Μια λίστα ελέγχου σάς βοηθά να εστιάσετε στον έλεγχο κάθε απαίτησης της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσετε μια πρακτική λίστα ελέγχου ενσωμάτωσης πελάτη που να λαμβάνει υπόψη τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Εστιάστε στο να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα στη λίστα ελέγχου σας:

  • Δημιουργήστε email καλωσορίσματος με ένα κουμπί CTA
  • Στείλτε ένα επακόλουθο email σε ανενεργούς πελάτες
  • Δημιουργήστε αναδυόμενα παράθυρα για νέους χρήστες για να ξεκινήσουν τη ρύθμισή τους
  • Δημιουργήστε ένα κέντρο συχνών ερωτήσεων και βοήθειας για τους πελάτες σας
  • Προγραμματίστε διαδικτυακά ραντεβού με νέους πελάτες
  • Δώστε τους εφικτές και απλές εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουν κατά τη διαδικασία εγκατάστασης

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πολλή δουλειά για έναν μόνο πελάτη, γίνεται παιχνιδάκι μόλις το καταφέρετε.

Το να παίρνετε τόσο πολύ πόνο αξίζει εντελώς κάθε προσπάθεια γιατί θα αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα.

Βασικά φαγητά

Η διαδικασία ενσωμάτωσης του πελάτη σας είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία του πελάτη σας

ταξίδι γιατί θέτει τα θεμέλια της σχέσης σας.

Μια καλή διαδικασία ενσωμάτωσης πελατών σάς βοηθά με την ενεργοποίηση πελατών και διασφαλίζει τη διατήρηση των πελατών.

Για να διασφαλίσετε μια επιτυχημένη διαδικασία ενσωμάτωσης, κρατήστε τα δάχτυλά σας στον παλμό κάθε βήματος για να γνωρίζετε τι λειτουργεί και τι όχι.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που χρειάζεται ένας πελάτης για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από αυτούς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Σας βοηθά να αντιμετωπίσετε κάθε ζήτημα έγκαιρα.

Να θυμάστε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης του πελάτη σας είναι μια συνεχής προσπάθεια. Ίσως χρειαστεί να ξαναδουλεύετε κάθε φορά που προσθέτετε μια νέα δυνατότητα.

Μια προσεκτική διαδικασία ενσωμάτωσης πελατών βελτιώνει τη συνολική εμπειρία πελατών και συμβάλλει στη δημιουργία αφοσίωσης για μια εταιρεία.

Το πιο αληθινό μέτρο μιας επιτυχημένης διαδικασίας ενσωμάτωσης είναι αν ένας πελάτης συνδέεται ξανά στο προϊόν σας ημέρες ή εβδομάδες μετά την πρώτη χρήση του προϊόντος σας.